Get Adobe Flash player
Fázósaknak moxázás Nyomtatás E-mail
2010. január 29. péntek, 15:45

 


Hallott már valaki a moxázásról? Természetgyógyász sorozatunkban Szabó Olgától most megtudhatjuk, mire is jó az akupunktúrás kezeléseket kiegészítő ősi kínai gyógymód.


A moxázás tulajdonképpen az az eljárás, amikor az akupunktúrás pontok felett gyógynövényhalmokat égetnek el. Ekkor a „pontok" kinyílnak és a meleg bediffundál a szövetekbe a sejtek közé és kiűzi onnan a hideget, a szelet és a nedvességet.

Ezt a kezelést csak olyan állapotban szabad alkalmazni, amikor meleghiány van a szervezetben, tehát lázas állapotban, vagy akut gyulladás, ízületi megbetegedés esetén kifejezetten tilos, ugyancsak nem ajánlatos kismamáknak sem.

A keleti filozófia a ying és a yang egyensúlyának harmóniáját tekinti az egészséges élet alappillérének. Abban az esetben, ha ez az egyensúly megbomlik, kialakul a betegség. A yang (meleg) hiányos ember fázékony, sápadt, nehezére esik a mozgás, kedveli a meleg ételeket, italokat és a sok alvás ellenére sem piheni ki magát. Neki ajánlott a moxázás.

Az eljárás során 10-15 percen keresztül a leggyakrabban fekete ürömfűből készült moxakúpot vagy -rudat éget a szakember a bőrön úgy, hogy valamilyen növényi anyagot használ alátétnek. Ez idő alatt a kezelt terület mélyen az izmokban átmelegszik, és piros lesz. A moxázás jó az emésztési zavarokra, hasmenés ellen, megfázás mérséklésére, javítja a látást, növeli az ellenálló-képességet, lassítja az öregedést, stabilizálja a vérnyomást.

Boda Zs.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés