Hurrá felvettek! Vagy még sem? Nyomtatás E-mail
2010. augusztus 05. csütörtök, 10:55


Többen abban bíztak, hogy az országosan is nehéznek minősített érettségi után majd alacsonyabb pontokkal is be lehet kerülni egy-egy egyetemre, mint tavaly. Nem így lett.

Országos adatokat elemezve világosan láthatjuk, az idén nehezebb volt felvételt nyerni államilag finanszírozott képzésre főként, de néhány helyen még költségtérítéses formára is.

Az összes jelentkező több mint kétharmada, vagyis pontosan 97 743 fő nyert felvételt. A tavalyihoz képest tehát valamivel tovább élesedett a verseny - 2009-ben még a felvételizők 74 százaléka járt sikerrel. Alap-, valamint egységes, osztatlan képzésekre összesen 69 581 fő jutott be, közel 1400 fővel kevesebb, mint a tavalyi felvételi során, a mesterképzésekre felvettek száma ugyanakkor mintegy 4000 fővel megnövekedett.

Kiss Hedvig:
- Sajnos egyik helyre sem vettek fel. Orvosi pályát jelöltem meg magamnak, Pécsre, Pestre, Szegedre. 413 pontom volt, legalább hat pont kellett volna a sikerhez. Annyira nem tört le, majd keresünk valami jó megoldást. Elképzelhető, hogy egy évet megpróbálok költségtérítéses képzésben, de még nem döntött a család.

Együtt kell végiggondolnunk, mert a költségek finanszírozása nem egyszerű dolog. Az idén az érettségit sokkal keményebbnek éreztem, mint az előző évekét. Reménykedtünk benne, hogy a felvételi ponthatárokat ehhez mérten kicsit lejjebb viszik, de nem tették. Hiába lett a biológia emelt szintű érettségim ötös, a százalék kevésnek bizonyult. Jövőre megpróbálom újra.

Király Dóra:
- 385 pontom volt, ez a harmadik megjelölt helyre volt elég. Szerencse, hogy ide szerettem volna a legjobban kerülni. Én már boldogan mondhatom, felvettek a Szegedi Tudomány Egyetem Természettudományi karának kémia szakára. Vegyész vagy kémia tanári pálya felé kacsingatok, ebből úgy hallottam, hiány lesz öt-hat év múlva.

Elsőnek a gyógyszerészeti kart jelöltem meg, de ott nem rúgtam labdába. Annak ellenére, hogy az idén országosan gyengébb lett a biológia érettségi átlag, a ponthatárt a tavalyihoz képest 8 ponttal emelték. Ez meglepő volt az oda készülőknek.

Kémiából középfokú 80 százalékos érettségit tettem, bioszból emeltet, de ott csak 60 százalék jött össze. Igaz, hogy ez az ötöshöz elég volt, de a százalékos pontszerzésnél kevés. Sokan ezen úsztak el.

Gubán Dóra:
- Azon szerencsések egyike vagyok, akit az idén érettségizők közül elsőre felvettek az orvosi szakra. 435 pontom volt. Német középfokú nyelvvizsga, emelt szintű biosz érettségi 72 százalékkal és egy középszintű kémia 97 százalékkal. Ennyi kellett a sikerhez, no és a többi általános tantárgyból tett ötös vizsga.

Négy éve erre a pályára készültem, tudatosan, rendkívüli szorgalommal. Biológiából felkészülés külön tanári segítséggel, kémiából minden eddigi érettségi feladatsort többszörösen végiggyakoroltam.

Kemény munka áll a siker mögött, de a vágyam teljesült. Akinek most nem jött össze, azoknak azt üzenem, nem elkeseredni, tanulni, tanulni, és tanulni, akkor megnyílnak a kapuk előttük is.
Pluszpontokat kell szerezni, javító érettségit vagy szintemelőt tenni, ez lehet a megoldás.

Szigeti Szandra:
- Nagyon boldog vagyok, felvettek anglisztika szakra a Szegedi Tudomány Egyetemre. 375 pontom volt, plusz egy középfokú angol nyelvvizsgám, ami erre a szakra kötelező volt.

Egyedül a matek érettségim lett négyes, a többi tantárgy ötös lett. Egyetlen egy felvételi helyet jelöltem meg, nagyon tutira mentem, de bejött. Több mint 20 ponttal haladtam meg a szükséges ponthatárt. Hat éve készülök erre a pályára, tolmács szeretnék lenni, vagy nyelviskolai oktató.

Az idei érettségi kicsit húzósabb volt, mint az előző évfolyamoknak. A ponthatárok is a legtöbb helyen maradtak vagy még emelkedtek is, nagy mázli, hogyha valakit felvettek a megálmodott helyre. Az érettségi előtti napokban 15-18 órát is tanultam. Mindent egy lapra tettem fel, örülök, hogy sikerült!


Fiúkat is szerettem volna megkérdezni, ám olyannyira személyes kudarcnak élték meg a felvételük elutasítását, hogy csak név nélkül mesélték el történetüket.
- Az Óbudai Egyetem gépészmérnöki karára jelentkeztem, de nem tudtam megfelelni a 299-es ponthatárnak. Jobban kellett volna tanulnom – mondta mosolyogva egyikük. - Elkeseredve azért nem vagyok, máris elhelyezkedtem, és jelentkezem egy OKJ-s képzésre pénzügyi vonalon. Jövőre újra megpróbálom az egyetemi bejutást.

- Ott szúrtam el, hogy csak egy helyet jelöltem meg. A Rendőrtiszti Főiskolára jelentkeztem és az alkalmassági vizsgán buktam el. Az érettségim egyébként jól sikerült, ezzel nem is lett volna gond. Most már tanultam belőle, jövőre sokkal több helyet nézek ki magamnak, valahova biztosan be tudok majd kerülni.

- Gyógytornásznak jelentkeztem. Több helyet is megjelöltem az ország különböző egyetemein. Harminc ponttal több volt idén a felvételi ponthatár, ami keresztbe tett a számításaimnak. Sajnos, most más megoldás után kell néznem. Jövőre biztosan újra jelentkezem, addig pedig valamiből plusz pontot szerzek, vagy javító érettségit teszek.

Semmi nincs még veszve

A felsőoktatási intézmények kapacitás lehetővé teszi, hogy felvegyenek még hallgatókat. Ezért kezdeményezték a pótfelvételi meghirdetését. A pótfelvételi eljárás során csak költségtérítéses képzéseket lehet meghirdetni. Jelentkezési lapot annál a felsőoktatási intézménynél lehet térítésmentesen beszerezni, amelyik pótfelvételit hirdet. A jelentkezési határidő 2010. augusztus 10., a döntésről legkésőbb 2010. szeptember elsejéig kapnak értesítést a jelentkezők.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés