Színes programok kavalkádja, óriási érdeklődés a IV. Sziki Napon Nyomtatás E-mail
2010. július 09. péntek, 09:00

Akasztó egyik legnagyobb, a település szinte minden lakóját megmozgató, szakmai, gasztronómiai és szórakoztató programokban bővelkedő rendezvénye az Akasztói Sziki Napok, melyet idén már negyedik alkalommal rendeztek meg a településen június 25-26-án.

 

Pénteken a fiataloknak szólt a zene, szombaton pedig a helyi önkéntes tűzoltó egyesület tagjainak zenés ébresztője indította a napot. Majd 8 órától a focipályán Borsik Zsolt és Géró István szervezésében összecsaptak a labdarúgó csapatok. Az I. Akker Sziki Kupa győztes csapata a Kór FC lett, a második helyen a „Piaker” végzett, a harmadik helyet pedig a kiskőrösi ifikből álló Zöldfülűek szerezték meg.

 

 

Az erős emberek is megküzdöttek egymással: többek között traktorgumi forgatásban, autóemelésben és súlycipelésben. Ebben az évben a legerősebbnek közülük Palágyi Dávid bizonyult.

 

A rendezvény központjául szolgáló Faluház helyet adott a népi pásztoréletet bemutató kiállításnak, és a különleges vasútmodell, valamint a Szalvéta kiállítás is sokaknak tetszett. Nagy érdeklődés mellett zajlottak a kormány új agrárpolitikájával kapcsolatos szakmai előadások is, melyeket Odrobina József, a helyi Gazdakör elnöke, valamint Suhajda Antal akasztói polgármester koordinált.

 

 

Font Sándor, térségünk országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke felvázolta a pálinkatörvényben, valamint a szőlő-bor ágazatban várható változtatásokat. Mint mondta, a vidék egyik legfőbb kulcskérdése az ágazat újbóli jövedelmezővé tétele. Dr Ángyán József professzor elmondta, hogy a vidék újraélesztése most sok kormányzati munkát és erős tempót kíván, és az alkalmi munkavállalói díj reformja csak az első lépése volt a várható jobbító szándékú intézkedéseknek.

 

Töprengtek a gazdák

 

Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke, ismertette azt a törekvésüket, hogy a jövő évtől nagy valószínűséggel állami irányítás alá kerülnek a hazai vízi társulatok. A találkozón részt vett Domján Gergely, a megyei gazdakörök elnöke, valamint Farkas Zoltán, az MGSZH megyei vezetője is.

 

A fórumon a gazdák is tolmácsolták a szőlő-bor termékpályával, az állattenyésztéssel, az irányító hatóságokkal, a földkérdéssel, valamint az ifjúgazdák támogatásával kapcsolatos kéréseiket. Így többek között kérték a gazdák a zárjegy visszaállítását, az olasz borok importálásának megnehezítését, az asztali borok minősítésének és forgalomba hozatali járulékának, a melléktermékek ingyen beszolgáltatásának megszüntetését, a háztáji kisállat és sertéstartás fejlesztését, ösztönzését, a hatósági ellenőrzések ésszerűsítését, az élethivatásszerűen gazdálkodó fiatalok szélesebb körű támogatását is.

 

A sziki-napi programok a Piactéren is zajlottak. Pénteken este az Indul a bakterház „5 dimenziós” változatát mutatták be. Ebből 3 dimenziót a közönség között megjelent jelmezes szereplők idéztek. A nézők hangulatát a film utolsó szakaszában 4. dimenzióként Kósáné Etus néni 300 darab szilvás gombócának illata fokozta, melyeket - 5. dimenzióként – végül megkóstolhatott a közönség.

 

Kis kutya, nagy kutya

 

Az évek óta sok állatbarátot vonzó idén negyedik alkalommal megrendezett kutyaszépségversennyel folytatódott szombaton a piactéri kavalkád. A zsűri hosszas töprengést követően úgy döntött, hogy a szebbnél szebb kutyusok közül Dzsenna (magyar agár-Szabó Vivien felvezetésében) a győztes. A második Boby (spániel- Zsellér Vanessza kutyája), a harmadik pedig Zordon (csau-csau- Chudi Levente kutyája) lett.

 

Különdíjasok: a legfiatalabb felvezető Szabó Ákos, a legtöbb kutyát nevező Ribárszki Dóra, a legszebb gazda-kutya összhang Alf és a gazdája, Pölös Zsolt érdeme.

A szponzoroknak köszönhetően egy kutyus sem távozott üres manccsal.

 

Rövid szünet után indult a Számítógépes Traktoros Verseny Gyerekeknek program, ahol az alsósok közül Papp Imre, a felsősök közül pedig Tóth Ákos bizonyult a legügyesebbnek.

 

Az időközben megérkezett „égi áldás” ellenére is komoly versenyben mérték össze ügyességüket a falu traktorosai. Idén minden versenyző azonos traktorral egy GOLDONI Base 20 traktorral versenyezhetett. Az izgalmas fordulatos verseny az idei évben is kimagasló hangulattal zárult az eső ellenére. Egyéniben Lucza Zsolt lett a bajnok, csapatban pedig a Mészáros-Tóth Team.

 

Sziki Szépe

 

 

Már hagyomány, hogy a község legszebb lányai ringbe szállnak a koronáért. Idén a 12 jelentkező közül Varga Anita bűvölte el leginkább a zsűrit, így egy évre ő a Sziki Szépe. Első udvarhölgye Bisztyó Renáta, második udvarhölgye Szabó Barbara.

 

Az idén alapított Akasztói Borbarát Borrend is képviseltette magát a rendezvényen. A Sziki Szépe Szépségversenyen Gulyás Mária 17 esztendős középiskolás diáklányt választották meg két évre Borkirálynőjüknek.

 

A gasztronómia hívei sem csalódtak a rendezvényen: a bográcsmestereknek és a helyi cukrászoknak, valamint a háziasszonyoknak köszönhetően senki sem tért haza üres hassal. A főzőversenyt Bozsik Zoltán nyerte birkapörköltjével, a legfinomabb süteményt pedig Varga Krisztina és Tóthné Faragó Éva sütötte.

 

Elégedett polgármester

 

És persze nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a szabadtéri színpadon egymást váltották a színvonalas hagyományőrző, valamint szórakoztató műsorok. Így igazán nem panaszkodhatott senki, hogy a Csehi Zoltánné főszervezésével megvalósuló háromnapos rendezvényen unatkozott volna.

 

- Úgy érzem kiforrta magát a Sziki Napok. Bizonyította létjogosultságát, és azt, hogy valóra váltja elképezésünket, miszerint propagáljuk kiváló minőségű mezőgazdasági termékeinket, illetve megismertessük vendégeinkkel átörökített hagyományainkat, szokásainkat. Reméljük sok embernek adtunk helyi vállalkozóink, termelőink összefogásával, segítségével tartalmas hétvégi programot - mondta a találkozót összegezve Suhajda Antal polgármester.

 

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés