Nem okozott áremelést a belvíz Nyomtatás E-mail
2010. július 05. hétfő, 08:36

A pénztárca gátat szab az áremelésnek – vallják a piaci árusok. Többen arról panaszkodtak, hogy hiába emelnének az árakon, akkor rájuk rothad a termés. Nincs fizetőképes kereslet. Pedig sárgarépából, zöldségből nagyon kevés termés maradt meg, mert sok helyen vízben áll a terület. A gyümölcsök terén sem jobb a helyzet. Talán annyiban szerencsés, hogy a kiskunsági homokon kevesebb területet sújtja a belvíz és az árvíz.


Gyümölcsök: meggy: 250-350 Ft/kg, sárgabarack 550 Ft/kg, fehér húsú őszibarack 200-250-400 Ft/kg, szilva 300 Ft/kg

Zöldségek: sárgarépa 200 Ft/öt szál, új krumpli 120-180 Ft/kg, paradicsom: 200-250 Ft/kg, paprika350-500 Ft/kg, petrezselyem 150 Ft/öt szál, gomba 400 Ft/kg, saláta 170 Ft/fej, uborka 190 Ft/kg, káposzta 250 Ft/kg, karfiol 290 Ft/kg, zöldhagyma 80 Ft/csomó, zöldbab 300 Ft/kg,

Virágok: 70-80-10 Ft/db

 

Szefcsik József: Van egy kis szilvásunk, szépen termett az idén. Hála Istennek ez a területünk nincs víz alatt. 300 forintért is elviszik, mert szép, egészséges az áru. 10 órára már nem is lesz belőle.

 

Somogyi Orsolya: Saját termésem kínálom a piacon. Ifjú gazdálkodóként vágtam bele a mezőgazdasági vállalkozásba. A héten kezdtem a paprikát árulni. Először 500 forintért, de így nem kelt el. Most már csak 350-380 forintot tudok érte kérni, mert különben nem viszik. Hiába szép az áru, muszáj alacsonyan tartani az árát. Ma négy ládával adtam el.

 

Bucsi Antal: 15 éve járunk a kiskőrösi piacra árulni. Nem panaszkodom, nekünk a földünkön nincs víz. Azt viszont láttam az elmúlt hetekben, hogy akinek az ültetvénye víz alatt maradt, az már ki sem jön a piacra. Vélhetően ezért is vagyunk ilyen kevesen. Árat megpróbáltak még a múlt héten emelni, de nem jött be. A kárt a termelőnek kell benyelni, mert nincs fizetőképes kereslet, a konkurencia viszont nagy. a vöröshagyma és a zöldség ára kicsit magasabb, de lényeges árrobbanást nem érezhet a vásárló.

 

Polereczkiné Virág Enikő: Petra kislányommal (képünkön) árusítjuk kiskőrösi gyümölcsösünk termését. Sajnos mi nem úsztuk meg a vizet, ahova lépünk ott nyomunkban feltör a talajvíz. Hogy a fáink meddig bírják ezt, nem tudom. Második szedésünket árusítjuk, sajnos az érdeklődés csak közepes, pedig az áru szép. Meggyünk kevés lett, mert a virágzás idején óriási eső volt. A cseresznye az még kevesebb! A gyümölcsárak az idén kicsit jobbak, mint tavaly, vélhetően azért, mert kevesebb van belőle.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés