Elég lesz egy telefon és ötszáz forint az alkalmi munkavállaláshoz Nyomtatás E-mail
2010. június 21. hétfő, 09:39

Benyújtotta az alkalmi munkavállalásról szóló törvénymódosítási javaslatot Font Sándor, térségünk országgyűlési képviselője. Az új szabályozási tervezet lényegesen életszerűbb és alkalmazhatóbb a jelenleg hatályos törvénnyel szemben.


A mezőgazdasági bizottság elnöke szerint a módosítás egyik kulcseleme a közteher mértékének megváltoztatása és megszűnne az írásbeli szerződéses kötelezettség is, ami nem jelenti azt, hogy eltörlik a szerződéses munkaviszony létesítését. Az eddigi papíralapú szerződéses munkaviszonyt azonban egy regisztrációs kötelezettség váltaná fel. Ezt a szerződéses kapcsolatot az adóhatósághoz is be kellene jelenteni, az internetes ügyfélkapun, mobiltelefonon vagy a telefonos ügyfélszolgálati rendszeren keresztül. A munkavállaló pedig egy személyi kódszámot kapna, ami további munkái során végig elkísérné.

 

Az adózás szabályait is át szeretnék alakítani az alkalmi foglalkoztatás esetében. A mezőgazdaságban és az idegenforgalomban egy napra egy dolgozó után 500 forint lenne az adóteher mértéke, más területeken pedig 1000 forintot kellene fizetni naponta egy fő után. A törvényjavaslat szerint a mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunka esetében egy évben 120 napot dolgozhatnának az alkalmi munkavállalók, az egyéb területeken viszont továbbra is megmaradna a 90 napos határ. A KDNP és az MSZP támogatta a javaslatot, az LMP szerint járulékcsökkentésre lenne szükség, a Jobbik azonban túlszabályozottnak tartja az indítványt.

 

Supka Éva

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés