Get Adobe Flash player
Kevesebb képviselő – kisebb testület Nyomtatás E-mail
2010. június 18. péntek, 09:45

Drasztikusan csökken az önkormányzati képviselők száma ősztől, a parlamenti többség elfogadta ugyanis az erről szőlő törvényjavaslatot. Az októberi helyhatósági választásokon városunkban a jelenlegi tizenhét helyett tizenegy képviselő fog dönteni a város ügyeiről. Így nyolc választott képviselője lesz a városnak és három fő juthat be a testületbe listáról.

Jelenleg az önkormányzati képviselők tiszteletdíja országos szinten összesen 15 milliárd forintot emészt fel. Ha felére csökken a létszám, a becslések szerint nagyjából ötmilliárd forintot spórol ezzel a kormány. Kiskőrös éves szinten egymillió forint körüli összeget takarít meg a kisebb képviselő-testülettel. Átrajzolódnak a választási körzethatárok, egy-egy képviselőhöz nagyobb terület tartozik majd. Hogy ez jó vagy sem, nyilván majd a gyakorlat dönti el, annyi bizonyos, hogy hatan elesnek a képviselői mandátumtól. Kiskőrös képviselői sem fogadják egyformán a változásokat.

 

Lengyel Tibor: Már korábban meg kellett volna lépni

Lengyel Tibor képviselő (Fidesz) szerint morális kérdésként kell kezelni a mostani törvénymódosítást.

- Már korábban meg kellett volna hozni ezt a döntést. Egy ekkora kisvárosban, mint a miénk nem indokolt, hogy ilyen sok képviselő legyen. Már csak azért sem, mert köztudott, hogy egyre kisebb az önkormányzatok mozgástere, a döntésekhez pedig kevesebb létszám is elég. Mondom ezt annak ellenére, hogy Erdőteleknek szinte biztosan nem lesz önálló képviselője, a körzetek összevonása miatt. Pedig egy hasonló, néhány száz fős településnek máshol külön önkormányzata és képviselő-testülete van. Szerintem a felelős városvezetés nem a létszámon múlik. Ha a polgármester, és a képviselők a szívükön viselik a lakosság sorsát, lelkiismeretesen és becsülettel teszik a dolgukat, akkor nem lehet gond. A képviselő összegyűjti, tolmácsolja a problémákat, adott esetben koordinál, de az azonnali megoldás lehetősége nagyon csekély számára. Meg kell tanulnunk a város polgáraiként, hogy mindannyiunk érdeke Kiskőrös fejlődése, szóval és tettel, kinek milyen lehetősége van erre.

 

Bella László: Akadozni fog a kisebbségek képviselete

Bella László képviselő (MSZP) szerint kontroll nélkül maradnak az önkormányzatok.

- A létszámcsökkentéssel alapvetően egyetértek, bár úgy gondolom, nem hoz jelentős megtakarítást. Sokkal nagyobb gondnak látom, hogy nem lesz a képviselőtestületeken belül kontroll, mivel a győztes mindent visz. Szükséges minden politikai hatalom számára az ellenzéki vélemény, és noha ettől jól tudjuk, semmi sem változik, de mindenképpen van egyfajta kiegyenlítődés. Úgy hiszem, egészségesen működő önkormányzatoknál a más-más politikai meggyőződés, hovatartozás, nem vet gátat a fejlődésnek, az együttgondolkodásnak. Erre azt hiszem jó példa a kiskőrösi képviselő-testület. Félő, hogy a kisebbségek képviselete igencsak akadozni fog. Másrészt azzal sem értek egyet, hogy hiába áll stabil és erősen támogatott civil szervezet egy-egy jelölt mögött, ha a személy nem annyira népszerű, akkor nem kerülhet be, holott komoly erő áll mögötte. Én a kiskőrösi képviselői létszámot 14 főben látnám indokoltnak, ebből 4-5 külsőst. Már ez is némi létszámcsökkenést eredményez, ugyanakkor nem bolygatta volna meg úgy a körzethatárokat, mint ahogyan erre most számítani lehet.

 

Tóth Sándor: Nem a létszámon múlnak a jó vagy rossz döntések

Tóth Sándor az Ipartestület támogatásával jutott képviselői mandátumhoz. Szerinte okos gondolat volt az új kormány döntése.

- Meg kellett, hogy érjen ez a döntés, amit nagyon ésszerűnek és megalapozottnak tartok. Kicsik a körzetek, Kiskőrösön gyakorlatilag minden ezer főre jut egy képviselő. Ez luxus, minden ésszerű gondolattal szembe megy, nincs ebben a városban annyi gond és probléma, hogy kevesebben ne tudnák megoldani. Nem a képviselői létszámon múlnak a jó vagy rossz döntések. Hátha még ösztönzőleg hat a lakosságra is, hiszen nem kell ahhoz képviselőnek lenni, hogy az ember a véleményét elmondja, segítse a város vezetésének a munkáját. Aki pedig mandátumhoz jut, azt is aktív munkavégzésre sarkallja. Biztosan lesznek hátrányai is, de tudomásul kell venni, hogy áldozat nélkül nincs változás.

 

Fadgyas István: Nagyobb lesz a képviselők felelőssége

A város egyik legaktívabb civil szervezetének, a Helyőrségi Nyugállományúak Klubja vezetője, Fadgyas István szerint, sokkal nagyobb lesz a felelőssége annak, aki vállalja a megmérettetést.

- Határozottan nem értek egyet a képviselők létszámának csökkentésével. A feladatok ugyanis nem fogyatkoznak, sőt évről évre növekszik az önkormányzatokra háruló gond. A képviselők a napi elfoglaltságuk mellett dolgoznak az önkormányzatban, tehát így is nehéz összeegyeztetni a közügyekkel. A körzetek összevonásával még nagyobb lesz a keresztmetszet. Úgy gondolom, sokkal fontosabb lenne a minőségi munkavégzés a város és az itt élők érdekében, mint az elenyésző megtakarítás.

 

Supka Éva

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés