Nemzetbiztonsági technikával figyelik Kiskőrös utcáit Nyomtatás E-mail
2010. június 07. hétfő, 08:57

Több tucat kamerából álló, ultramodern térfigyelő video-rendszer őrködik ezentúl Kiskőrösön személyi biztonságunk és vagyonunk felett. A rendszeren keresztül minden látható, ami a városban történik, az átmenő autóforgalom, a házalók vagy a munkaidőben a parkban szotyolázók. A nyomozók reményei szerint a kamerák segítségével jelentősen megnövekszik majd a felderített bűnesetek száma.



Helyi vállalkozók kezdeményezésére és támogatásával a Kiskőrösi Bűnmegelőzési Bizottság vállalta a kamerák telepítésének koordinálását. A szakemberek szerint ilyen biztonságos és magas színvonalú térfigyelő rendszer ilyen sok kamerával egész Dél-Magyarország területén csak Kiskőrösön működik.

 

Az alapítvány árajánlatot kért több biztonságtechnikával foglalkozó cégtől is, akik közül a legkedvezőbb ajánlatot az Alarm Biztonságtechnika adta, így ők nyerték el a kivitelezés jogát. A térfigyelő kamerarendszert az önkormányzat működteti, a diszpécserközpont pedig a rendőrkapitányságon kapott helyet. Itt mutatták be a kivitelezők a rendszert működés közben. A találkozón nemcsak a bűnüldöző szervek voltak jelen, hanem több környékbeli település polgármestere is eljött, hogy ismerkedjen napjaink legmodernebb térfigyelő rendszerével.

 

Mint azt Miszlik Gábor, a kivitelező cég vezetője elmondta, vállalkozásuk 16 éve van jelen a piacon, így nagy tapasztalattal fogtak a referenciamunkának is beillő biztonságtechnikai rendszer összeállításába és szerelésébe. Ugyanilyen típusú, megbízható, több területen eredményesen és nagy hatékonysággal működő kamerákkal felszerelt rendszer védi például Amerikában a Fehér Házat is. Az 1 megapixeles, 1/2 colos optikákkal ellátott, vagyis nagyobb fénybelépéssel működő kamerák HD minőségben mutatják a felvételeket.

 

A kivetítő televíziókon figyelt képek akár háromszorosra nagyított méretben is élesek, akár a nappali, akár az éjszakai fényviszonyok között. A látószögben elhaladó autók márkája, rendszáma is tökéletesen leolvasható, a rendkívüli élesség megteremti az arcfelismerő funkció használatának lehetőségét is.

 

A város frekventált pontjain és több magánlakáson elhelyezett, csiszolt, japán lencsékkel, objektívekkel felszerelt, az ultraibolya sugárzásnak ellenálló, vandálbiztos, az éjszakai üzemmódra automatikusan átálló kamerák vételi minőségét bátran szavatolja az amerikai gyártó. Az 1 terrabájtos napi adattárolási memóriával rendelkező kamerák egyenként akár 15 hagyományos kamerát is képesek helyettesíteni. A rendkívüli minőséget fémjelzi az is, hogy az éjszakai üzemmódra automatikusan átálló kamerák akár 35 képet is tudnak rögzíteni másodpercenként. Az információkat pedig egy hétig tárolják.

 

A zárt, rádiós internethálózatra épülő, minden elvárásnak maximálisan megfelelő rendszer fenntartása költségmentes, kiadást csak a kamerák és a diszpécserközpont működtetésének áramigénye jelent. A későbbiekben nyolcas kameracsoportokban tovább bővíthető a rendszer, így ha valaki úgy gondolja, hogy lakókörnyezetét, vagy vállalkozását szeretné védeni kamerákkal, igényét jelezze azt a rendőrségen, vagy az önkormányzatnál.

 

Boda Zsuzsa


 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés