A marihuána a legelterjedtebb a térségben Nyomtatás E-mail
2010. május 25. kedd, 08:50

Ma már pontos vizsgálati eredmények bizonyítják, hogy a marihuána fogyasztása is pszichikai függőséget okozhat. A tapasztalatok szerint a legharmonikusabb családban is előfordul a drog. Magyarországon a termesztést, a tartást, a fogyasztást és a termesztést is büntetik.



Több százan vettek részt Budapesten a Globális Marihuána Meneten, ahol a marihuána legalizálásáért tüntettek. Azt szeretnék elérni, hogy két tő kendert bárki büntetlenül termeszthessen a lakásában. A Kendermag Egyesület vezetője szerint a túl szigorú törvénykezés miatt ma a maffia kezébe kerül minden ebből származó haszon. A marihuána termelés körülményeinek rendezésével, valamint a kereskedelem legalizálásával mintegy hatvanmilliárd adóbevételhez juthatna az állam. Andriska Tibor kiskőrösi rendőrkapitány szerint a tévhittel ellentétben ma már pontos vizsgálati eredmények bizonyítják, hogy a marihuána fogyasztása is pszichikai függőséget okozhat.

 

Csehországban január óta nem büntetik, ha valaki saját felhasználásra füvet tart magánál. Washingtonban idén májusban szavazták meg a városatyák, hogy bizonyos betegségek esetében használhatnak füvet az érintettek. Magyarországon inkább szigorítani szeretnék a fű termelését és tartását.

 

 

- A marihuána fogyasztásnak jelentős veszélyei vannak - mondja Andriska Tibor. - Egyes nyugtatók is tartalmazzák, hiszen hatására ellazul az idegrendszer, amolyan „minden mindegy”, euforikus állapot alakul ki. Elgondolkodtató, hogy hová jutna a világ, ha fiataljaink a stressz-helyzetekben azzal oldanák belső feszültségüket, ha elszívnának egy marihuánás cigarettát, így keresnék a konfliktusmentes, könnyebb életutat. Ennek igen káros hatása lenne a személyiség fejlődésére, hiszen a problémákkal való szembesüléskor nem az okokat keresné és szüntetné meg a fiatal, hanem csak időlegesen nyugtatná önmagát. Mindemellett élettani káros hatásai is ismeretesek a fű hatóanyagainak, felgyorsítja a szívverés, alkohollal keverve hallucinációkat okoz, tartós használat esetén bizonyított a légzőszervi megbetegedés is. Hazánkban szigorúan büntetik a termesztését, tartását, fogyasztását és terjesztését is.

 

- Mégis bepróbálkoznak vele térségünkben is.

- A könnyű jövedelemszerzés nagy csáberő. Akik ebben gondolkodnak, nem ütköznek erkölcsi akadályokba, annak ellenére, hogy akár 5-15 év börtönbüntetést is kaphatnak érte. A törvény azokat bünteti a legszigorúbban, akik kiskorúaknak árulnak, vagy nagy tételben termesztenek füvet. A drogok közül a marihuána előfordulása a legjellemzőbb illetékességi területünkön.

 

- Konkrétan?

- Az elmúlt másfél évben mintegy 15 esetben göngyölítettük fel a szálakat, amelyben 37 ember, többségben fiatalok voltak érintve. Előfordult, hogy rendőri ellenőrzés során találtuk meg a füves cigit, volt, akihez bejelentés után jutottunk el, volt, akihez egy másik ügy kapcsán vezettek a szálak. Leginkább fogyasztókat kaptunk el, de volt közöttük terjesztő, sőt, termesztő is. A környékből kiskőrösi, izsáki, tázlári, imrehegyi, keceli, akasztói fiatalokról van szó, akik között visszaeső is akad. A legfiatalabb fogyasztó, akit elkaptunk 17 éves, az a férfi pedig, aki nagy tételben kezdett a termelésbe már több mint ötven.

 

- Jellemző, hogy kik füveznek?

- A büntetőügyek tapasztalata szerint, a legharmonikusabb családban is előfordul a drog. Eleinte csak könnyű játéknak indul a fiatal számára, később azonban már kevés lesz egy szál cigi, nem tudja abbahagyni, nem hiába hívják a marihuánát a szlengben ugródeszkának. Azért is veszélyes, mert olcsóbb, mint az alkohol. Többen vagánykodásból is kipróbálják, elfogadják a kínálást, de ők még nem lesznek rendszeres fogyasztók, ha odafigyelünk rájuk. Fontos, hogy ismerjük gyermekeink szórakozási szokásait, életvitelét, barátait, lelkiállapotát, mert az a fiatal, aki érzi a szilárd szülői hátteret és támaszt, még ha esetleg gyengébb személyiség is, visszafordítható a helyes útra.

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés