Get Adobe Flash player
A drogfogyasztás reklámját is büntetnék Nyomtatás E-mail
2010. május 25. kedd, 08:24

Spangli-reklámért előzetes letartóztatás? Kender-locsolási tanácsokért börtön? Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség javaslata szerint a jövőben már a kábítószer-fogyasztás népszerűsítését és a termesztésre vonatkozó információ-szolgáltatást is büntetni kellene.



Évről évre felmerül a drogfogyasztás liberalizálásának kérdése Magyarországon. A májusi Kendermagos tüntetést követően az IKSZ újabb szigorítási javaslattal állt elő a kábítószer népszerűsítésének visszaszorítása érdekében.

 

Az indítvány szövege szerint akár a mezőgazdasági szakiskola tanárát is büntetőjogi felelősségre lehetne vonni, ha a kender termesztéséről tart előadást, nem is beszélve arról a diákról, aki ezt a tételt húzza a vizsgán. A füvezésről áradozó fiatal beszámolóját hirdetésként megjelentető újság szintén jogszabálysértést valósítana meg.

 

A mai magyar szabályozás ugyan ismeri azt a kitételt, hogy ha valaki szakmájánál, hivatásánál fogva követ el bizonyos büntetendő cselekményt, akkor nem vonható felelősségre. Ilyen pl. ha a sebész a gyógyítás érdekében műtét közben súlyos testi sértést okoz. A javaslat azonban nem részletezi a főszabály alóli kivételek eseteit.

 

 

- A hatályos Büntető Törvénykönyv nem határozza meg a népszerűsítés fogalmát, tehát nem tudjuk pontosan, hogy milyen cselekményekkel lehetne megvalósítani ezt a bűncselekményt. Az információ-közvetítésnél sem tudjuk, ki hogyan követheti el – mondta Dr. Molnár Sándor ügyvéd. – A jelenlegi szabályozás a kábítószer tartását vagy termesztését alapesetben öt évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti, viszont lehetőséget ad az ún. elterelésre. Ez azt jelenti, hogy bizonyos konkrétan meghatározott esetekben az elkövető nem büntethető, ha legalább hat hónapig függőséget gyógyító kezelésen vagy felvilágosításon vesz részt. Véleményem szerint a hatályos jogszabályok kielégítik a társadalom igényeit, megfelelnek az Európai Unió normáinak és lehetőséget biztosítanak a bírói mérlegelésre.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés