Megújult a vadkerti szociális intézmény Nyomtatás E-mail
2010. április 07. szerda, 09:26

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv nyertes pályázati támogatásának köszönhetően  jelentős változás, felújítás történt az Egyesített Szociális Intézmény épületében. A szigetelés, nyílászárók cseréje, álmennyezet, az épület mind külső, mind belső felújítása energiatakarékosabb működtetést és nagyon szép, barátságos környezetet teremtett.

 

 

Ehhez még hozzájárult az új bútorok, kényelmes fotelek, a számítástechnikai eszközök, valamint a kerti bútorok beszerzése. Az épület megújulásával együtt elmondható, hogy a dolgozók lelkes munkájával az alapszolgáltatások adta lehetőségeket is igyekszenek bővíteni, színesíteni az igényeknek megfelelően.

 

Étkeztetés, házi gondozás

A szociális étkeztetésnél kétfajta étel közül választhatnak. A térítési díj az igénylő jövedelmétől függ, tekintettel az alacsony jövedelműekre. Az étel intézményünkben történő elfogyasztására, elvitelre, illetve gépkocsinkkal történő kiszállításra egyaránt lehetőség van.

Házi segítségnyújtást biztosítunk Soltvadkerten és Bócsán is. A gondozást ápolói végzettséggel rendelkező szakképzett kolleganők végzik. A szolgáltatás nagy segítséget jelent a hozzátartozóknak is. Városunkban sok az elesett, a beteg, az egyedül élő, aki boldog, ha segítséget kap. A házi segítségnyújtást igénylőknek a lelki gondozáson és az ápolói feladatokon túl új szolgáltatásként pedikűr-manikűrt és gyógy-masszázst is biztosítunk.

 

Családsegítők

A családsegítő szolgálat, valamint a gyermekjóléti szolgálat három családgondozója önismereti csoportfoglalkozásokat szervez, szabadidős programokat tart. A tűzoltóság felajánlásában kaptunk egy biliárdasztalt, amit nagy örömmel fogadtunk és ezúton is köszönünk. Törekszünk arra, hogy céltalanul csellengő, önértékelési gondokkal küzdő fiataljainknak helyet és lehetőséget biztosítsunk szabadidejük hasznosabb eltöltésére. Dolgozunk egy erre alkalmas klubszoba kialakításán is. Kellemes tapasztalat volt számunkra egy család azon felajánlása, hogy szeretne segíteni városunkban egy rászoruló családnak tűzifával, élelmiszerrel. Ezt nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk és továbbra is örömmel fogadjuk azon segíteni szándékozókat, akik felkarolva egy rászoruló családot, szeretnének segíteni. Fontos, hogy a segítség mindig célzottan és tervezett formában történjék. Ezért kérjük, hogy a felajánlásokkal jelentkezzenek az Egyesített Szociális Intézményben.

 

Idősek klubja

Idősek nappali ellátása, ismertebb nevén idősek klubja hasznos időtöltést, valamint a közösséghez tartozás érzését biztosítja városunk szép korú lakosságának. Programjainkat havi programterv elkészítése alapján folyamatosan színesítjük. Fokozott figyelmet fordítunk az egészségmegőrzésre, melynek jegyében szívesen adunk helyet szűrővizsgálatoknak és hetente biztosítjuk klubtagjainknak a vérnyomásmérést, vércukormérést. Néhány hete érrendszeri szűrővizsgálat történt és helyet biztosítunk egy ortopédiai vizsgálatnak is. Folyamatosan zajlik intézményünkben a kreatív foglalkozás.

Nagy érdeklődés fogadta a felolvasást, a régi filmek megtekintését. Minden hónapban köszöntjük a névnapjukat, születésnapjukat ünneplő klubtagokat. Havonta szervezünk egy-egy nagyobb rendezvényt is. Áprilisban ismét lesz tavaszváró ünnepi rendezvényünk a Művelődési Házban, ahol a 80 éves soltvadkerti lakosokat köszöntjük. Új szolgáltatásként gyógytornász, gyógy-masszőr, pedikűr-manikűr és terveink szerint fodrász, kozmetikus is biztosított lesz intézményünk klubtagjainak.

A klubon belül demens nappali ellátás is működik. Sajnos egyre több olyan problémával kell szembenézni, amikor az időskori betegségek között a memóriazavar súlyos foka, a térbeni vagy időbeni tájékozódás teljes zavara van jelen. Nagy terhet ró mindez a családtagokra, lelkileg és fizikai szempontból is. Mi abban tudunk segíteni, hogy igyekszünk a házastárs, illetve a munkahelyen dolgozó hozzátartozók napközbeni terheit könnyíteni.

A pályázaton nyert kerti bútorokkal, fapadokkal, asztalokkal a szép időjárás reményében szeretnénk udvarunkat is széppé, rendezvényekre alkalmas hellyé varázsolni. Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy akinek esetleg túl sok udvari növénye, például leandere lenne, ajándékozza nekünk, köszönettel fogadjuk, mint ahogyan a ruhaadományokat, valamint bármilyen gyógyászati segédeszközt is.

 

Segít a tanyagondnok

Április 1-től tanyagondnoki szolgálat működik városunkban. A szolgáltatás alsó-felső és középcsábor területére terjed ki. Egy tanyagondnok maximum 400 lakosú területet láthat el. Feladata, hogy közreműködik a szociális étkeztetésben, házi segítségnyújtásban, egészségügyi ellátáshoz való hozzájutásban, szükség esetén óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállításában, valamint az idősek problémáinak megoldásában. A külterületen élőket a tanyagondnok elérhetőségéről tájékoztatni fogjuk, de a felmerülő igényeket intézményünkben is szívesen fogadjuk. A tanyagondnoki szolgálat működtetését a kiskőrösi Filadelfia Otthon segíti.

A másik új szolgáltatás a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. Elsősorban a házi gondozásban vagy idősek nappali ellátásában részesülő egyedülálló személyeknek nyújt segítséget. A készülék ugyanis egy karórával együtt funkcionál, így az ellátott, ha otthonában rosszul lesz vagy baleset éri, máris segélyhívást tud adni. A készülék jelenleg még ingyenes, mert a nyertes pályázat három évig a fedezi a költségeket, de a későbbiekben számolni kell a térítési díjjal is.

Érdeklődni lehet:

Egyesített Szociális Intézmény

6230. Soltvadkert, Szentháromság utca 1. szám alatt, illetve a 78/480-228-as telefonszámon.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés