Vödörtől a parfümig Nyomtatás E-mail
2010. március 30. kedd, 08:55

Húsvét hétfő reggelén versikéket szavalók hangjával és szagos kölnik illatával telik meg a friss tavaszi levegő. A fiúk a hímes tojásokat, a lányok a locsolókat számolják. Nagyapáink még vödörrel locsoltak, sok helyen egész estig tart a vidám vándorlás. Ahány ház, annyi szokás.



A húsvéti locsolás eredetének egyházi magyarázata részint a keresztelésre utal, részint arra a legendára, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták volna a zsidók elhallgattatni, ill. a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat.

A locsolásnak számtalan változata alakult ki a vödörrel való öntözéstől a vízipuskán át a szagos vízig. Szeged környékén a bandákba verődött legények a lányokat a kúthoz hurcolták, egész vödör vízzel leöntötték, nehogy kelésesek legyenek. Erdélyben egyes helyeken a ház ormára helyezett feldíszített zöldág és nyitott ajtó jelzi, hogy várják a köszöntő locsolókat. A hagyomány szerint a fiúk után a lányok is locsolkodnak, egyes vidékeken már hétfő délutántól felhatalmazást kapnak erre, máshol csak kedden ragadhatnak ők is vizesvödröt.

A húsvéti locsolás elmaradhatatlan kelléke a locsolóvers, mely akkor a legjobb, ha frappánsan rövid, nyíltan pénzsóvár és leplezetlenül disznó. Ennek a három kritériumnak a tetszőleges kombinációjából az idők folyamán szinte megszámlálhatatlan versike keletkezett, a gyermetegen aranyostól egészen a nyomdafestéket nem tűrő trágár négysorosokig.

A locsoláshoz nem lehet túl fiatal az ember, sok helyen már egy-két éves korban elviszik magukkal az apák fiaikat, ami remek alkalom a meghitt családi együttlétre.

- Én minden évben várok locsolókat, de nem csinálok nagy felhajtást – mondja a kiskőrösi Ba Veronika. - Általában a barátaim, családtagjaim jönnek, akiket süteményekkel, édességekkel és a szokásos tojás-sonka húsvéti menüvel várunk. A közeli rokonságunkban van egy két és fél éves kisfiú, Marci, őt várjuk a legjobban. Tavaly még nem tudott verset mondani, talán majd idén. Már szokássá vált nálunk, hogy délután összejövünk valamelyik barátunknál, barátnőnknél és kötetlen, baráti sütögetést rendezünk.

- Minden húsvétkor elmegyek locsolkodni – fogalmaz a kiskőrösi Kiss Gábor. – Először elkezdek böngészni a neten versek után, és indulás előtt megtanulok pár verziót, attól függően, milyen hangulatban vagyok, vagy milyen helyre megyünk. A rokonaimat és a barátaimat látogatom végig. Mindig hétkor indulunk, mert kevés a délelőtt, de így is rendre kicsúszunk az időből.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés