Get Adobe Flash player
Repülõnap: Vári Gyulával szárnyaltak Nyomtatás E-mail
2012. július 20. péntek, 06:49

Több százan látogattak ki a Kiskőrösi Sólyom Repülő Egyesület nyílt napjára az akasztói úton lévő repülőtérre június 16-án. A pilóták egész napos bemutatója és a délutáni sárkányrepülők nemzeti bajnokságának döntője bőven kínált látnivalót. 

A rendezvény a fúvószenekar és a mazsorettek bemutatójával vette kezdetét, majd Szabó József, az egyesület vezetője üdvözölte a vendégeket. Mint mondta, ezzel a programmal ünneplik meg, hogy immáron a kiskőrösi repülőtér is bekerült hazánk jegyzett és elfogadott, működési engedéllyel rendelkező repterei közé. Kiemelte, ez a találkozó jó alkalom a pilótáknak a tapasztalatcserére, a vendégek pedig megismerkedhetnek a több évtizedes komoly múlttal rendelkező hazai repülős-csapattal és a gépcsodákkal.

A nyílt napon a sárkányrepülősök produkciója mellett olyan ritkán látott gépek is a levegőbe emelkedtek, mint a forgószárnyas, de a merevszárnyú repülőgép elvén működő autogyro (autózsíró), láthattunk motoros siklóernyőst és helikoptert is felszállni. A bátrabbak – és akik nem reggeliztek be – még Vári Gyula egykori vadászrepülő pilóta, a magyar légierő bemutató pilótája mögé is beülhettek egy sétarepülésre, hogy megcsodálják Kiskőröst madártávlatból.

Délután a sárkányrepülő csapatok mérték össze a nemzeti bajnokság döntőjében a pilóták és gépeik tudását. Az egyes versenyszámok között olyan látványos elemek szerepeltek, mint például a léggömbvadászat, amikor az előre kijelölt pályán 1-1,5 méter magasan kikötött lufikból legalább hármat kellett kipukkasztani, vagy a célba dobás, amikor kör alakú célpontba homokzsákokat kellett dobni, illetve a célba lövés, amikor festékpisztollyal repülés közben három kihelyezett léggömböt kellett eltalálni. A bajnokságot az izsákiak – Fekete Imre és Ritter János - nyerték, a térségből harmadik helyezést ért el a soltvadkerti csapat – Győri Zoltán és Szekeres Imre - , a kiskőrösiek – Atkári Árpád és Szentesi Sándor - az ötödik helyen végeztek.

A repülőtéren a látogatók annyira jól érezték magukat, hogy egyes baráti társaságok még a bográcsállványt is felállították. A sétarepüléseknek csak a sötétedés vetett véget, a találkozónak még az sem, mert mint Szabó Józsi elmondta, a pilóták jóízű beszélgetése után a hangár ajtaját éjjel fél kettőkor zárták be.

Boda Zsuzsa

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés