Get Adobe Flash player
Nyolc nap, 850 kilométer Nyomtatás E-mail
2011. szeptember 09. péntek, 06:25

Erdélyi magyarok testvéri szeretetével és csordultig telt szívvel érkezett haza Gyimesbükkről az a baráti társaság, akik nem mindennapi kihívásra vállalkoztak. Nyolc nap alatt 850 kilométert tettek meg kerékpárral festői szépségű erdélyi települések között. 

160 vállalkozó szellemű bringás - köztük tíz kiskőrösi - pattant nyeregbe, hogy két keréken gyűrjék le a nem kis távolságot. Szavaikat idézve: küldetést teljesítettek. 

Adakozással segítették a Böjte Csaba atya által pártfogolt árva gyerekeket, és baráti - mi több – testvéri kezet nyújtottak a határon túli magyaroknak.

Szó mi szó, hatalmas tettet hajtottak végre az alföldi terephez szokott fiúk. Barkóczi László, Belán Csaba, Gulyás János, Kudron Róbert, Krecs Gábor, Szekeres Károly, Szabó János, és aki már tavaly is bringázott az élbolyban: Nagy László. Breznyán Attilát 14 éves fia, Bence is elkísérte, aki a mezőny legfiatalabb résztvevőjeként tette meg az utat. 

Szabó Pál indulás előtt egy héttel döntött a közös rajt mellett, jó kondiját bizonyítja, hogy előzetes kerékpáros edzés nélkül megbirkózott a 850 kilométerrel. 

A kiskőrösi csoport messziről virított a 160 kerékpározó között, nemzetiszín egyen pólójukban, melyet a négy támogató – a Szek-Lász Kft, az Akker-Plus Kft, Barkóczi László és a Kunság-Szesz Kft – szponzorált. Útjuk során két lelkes feleség gondoskodott a fiúkról: Szekeres Csilla és Breznyánné Rózsavölgyi Andi, akiknek ezúton is köszönik a segítséget. A nyolc nap élményéről kisregényt lehetne írni. Útjuk során áttekertek Székelyudvarhelyen, megálltak Farkaslakán, Tamási Áron sírjánál. Szászrégenre vezető távot rekkenő hőségben gyűrték le. Kolozsváron ők nyitották meg a Magyar Napok rendezvénysorozatát és a város polgármesterétől átvették a városkapu kulcsát is. Pádis felé karikázva 1740 méter szintkülönbséget kellett megtenniük murvás talajon, olykor szakadó esőben! Minden polgármesternek, aki fogadta őket, Kiskőrös Emlékplakettet ajándékoztak.

Augusztus 20-án a parlament előtt Schmitt Pál felesége, Makray Katalin fogadta a kerékpáros csapatot.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés