Adót csökkent a sport támogatása Nyomtatás E-mail
2011. augusztus 11. csütörtök, 06:34

 

A napokban fogadta el az Országgyűlés a sport támogatásával összefüggő egyes törvények módosítását. Ennek értelmében társaságiadó-kedvezményt kapnak azok a vállalkozások, amelyek látvány-csapatsportot támogatnak. Ezek közé tartozik a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong. Bordás Zoltánt, Kiskunhalasi Női Kézilabda Sport Egyesület elnökét arról kérdeztük, hogyan érintheti ez a változás az NB I-es csapatot. 

- Rendkívül pozitív, hazánkban eddig példátlan kezdeményezésről van szó, amit megfelelően kell értelmezni és kezelni az érintetteknek. A hosszú éveken át tartó alulfinanszírozott sporttámogatási rendszer utánpótlást nevelő bázisai szinte már az utolsókat rúgták. A tavaly augusztusban elfogadott „sportbarát törvényt” sokféleképpen kommunikálták, értelmezgették, de végül az európai unió egy módosított formát ratifikált. Mára világossá vált, hogy az utánpótlás neveléssel foglalkozó sportszervezetek, egyesületek elől ez a törvény szinte az összes akadályt elgördítette. A KNKSE ebben a rendszerben óriási fantáziát lát, eddig egy fő utánpótlás edzővel dolgoztunk, mára szétválasztottuk a serdülő és az ifi-junior csapatainkat, azon munkálkodunk, hogy a halasi hagyományoknak megfelelően minden iskolában ismét legyen kézilabda oktatás. Ha minden az eredeti célkitűzések szerint alakul, rövidesen középiskolai szinten intézményesen is beindulhat egy felmenő rendszerű sportosztály a városban.    

- A társasági adóból a csapatok legfeljebb 50 százalékot fordíthatnak személyi juttatásokra, 70 százalékot létesítményfejlesztésre, 90 százalékot pedig utánpótlásra. Laikusként elég nehéz megítélni ezeknek az arányoknak a hosszú távú hatásait. Hogyan látja Ön szakemberként? 

- Az utánpótlás nevelésre fordított összegek megtérülését úgy vélem nem kell különösebben értelmezni, azonnal bekerül a rendszerbe, a kifutása pedig folyamatos és véleményem szerint hihetetlenül látványos lesz. A felnőtt csapatoknak lehetősége nyílik egy jóval nagyobb gyerekanyagból meríteni. A sportlétesítmények fejlesztésére fordítható források kérdése már egy kicsit összetettebb, hiszen tudomásom szerint nagyon kevés egyesület rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal, sportcsarnokkal. Viszont a lehetőség adott. 

- Ezek változások komoly sportfejlesztéseket generálhatnak, amiből az érintett települések számos előnyt kovácsolhatnak. Így például új munkahelyek teremtődhetnek. Kiskunhalas szerencsés helyzetben van, hiszen azon kevés városok közé tartozik, akik első osztályú csapatsporttal büszkélkedhetnek. Felismerte a város önkormányzata és vállalkozói rétege az ebben rejlő lehetőségeket? 

- Kiskunhalas Önkormányzata ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint más települések, „örül, hogy él”. Nekem, nekünk az a legfontosabb feladatunk, hogy felismertessük a város vezetőivel és a település környékén tevékenykedő vállalatokkal, hogy ebbe az ágazatba való befektetés egy soha többé vissza nem térő lehetőség.  Nyilván az idő rövidsége miatt még ennek részletes egyeztetésére nem lehetett mód, hiszen alig egy hete lépett érvénybe a törvénymódosítás, annak végrehajtási utasításait ezekben a napokban ismertetik a különböző érintettekkel. A tárgyalások kapcsán adódhatnak olyan jellegű viták is, amik esetleg felkorbácsolják az indulatokat, de látok esélyt az egyetértésre, amihez viszont sokat kell egyeztetni. Szentül hiszem, ha bármely sportág kiáll saját magáért, azt az összes többi sportágért is teszi. Kiskunhalas pedig megyei szinten a sportéletet tekintve a csúcson helyezkedik el. Ki kell tudnunk használni ezt az adottságunkat.

A Kiskunhalas NKSE maximális erőbedobással próbál az új szezon elé menni, az NB I-be benevezett, elkezdődött a játékosállomány erősítése, remélem az egyéb feltételek is olyanok lesznek, hogy stabil kerettel és kiegyensúlyozott szakmai munkával még több sportkedvelőt tudunk a lelátókra vonzani. Tóth Tímea

Bordás Zoltán:

"Reményeink szerint a vállalkozói réteg hamar felismeri a sport támogatásában rejlő lehetőségeket."

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés