Hódít a fingerboard Nyomtatás E-mail
2011. február 10. csütörtök, 14:34

Számos diák zsebében ott lapul az új játék illetve sportszer, a fingerboard, magyar nevén ujjdeszka. Ez a miniatűr gördeszka pontos kicsinyített mása a nagytestvérnek. Pont úgy kell rajta mozogni is, no, persze ezt nem lábbal, hanem csupán az ujjak begyével hajtja a hobbi megszállottja.


A Petőfi Iskola 7. A osztályban komoly társaság szövődött a sportág köré. Szünetekben pillanatok alatt készítenek maguknak alkalmi pályát, s máris megy a csattogás. Szállnak a mindössze 8-10 centis kecses deszkalapocskák, pörögnek, forognak a levegőben, és csak a trükkös ujjaknak köszönhetően.

Nagyon hasznos játék, mondják a pedagógusok, hiszen a lurkóknak a finommozgás képességeit javítja, erősíti koncentráló készségüket, növeli kudarctűrő képességeiket. Ugyanis van olyan gyakorlat, ami csak több hónapos kitartó gyakorlás révén sikerül.

Thiesz Milán talán a legnagyobb ász a baráti körben. Közel egy tucat Tech Deck-je van, sőt már egy saját félcső pályával is büszkélkedhet. Keni-vágja a trükköket. Nem csoda, hiszen a városi deszkásoktól is számos figurát elles.
Markó Szilárd is mindent tud a fingerboard történetéről, alakjáról, ugratásokról, pörgetésekről. Sőt a fiúk mellett egy hölgyemény is az ujjdeszások közé tartozik. Andriska Renáta ügyesen kormányozza ujjaival a fingerboardot. Egyáltalán nem véli úgy, hogy ez kizárólag a fiúk sportja.


Füzes Alan is sikerrel próbálkozik már egy ideje. Egymástól lesik el a trükköket, így könnyebb a tanulás is. Halák Dániel a neten szokta a figurákat megfigyelni. Ahhoz, viszont hogy jól menjen, órák hosszat kell gyakorolni – vallja. Breznyán Pali nem régóta űzi ezt a sportot. Egy Plan B márkájú ujjdeszkája van, osztálytársától vette. Saját épített pályája nincs, de nem esik kétségbe, könyvekből szokott kialakítani magának. Az alaptrükkök már neki is jól mennek.


A mini gördeszka történetéről egymás szavába vágva meséltek.
Az 'ősi kezdetek' a '80-as évek első felére tehetőek, amikor is deszkásoknak szánt kulcstartók árasztották el a piacot. Ezeknek ugye érthető feladatuk volt, de néhány megfáradt, kreatív gördeszkás két hajtás között elkezdett a boltban vásárolt és nem éppen erre a célra kifejlesztett kulcstartójával olliezni és később flippelni hasonló technikával, mint ahogy az igazi, nagy testvérnél szokás volt. Mint látható, a technika kisebb gördeszkánál is bevált, így elindulhatott a fingerboard térhódítása.


Külföldön már komoly versenyek, bajnokságok vannak a sportágból. Mi még egy kicsit el vagyunk maradva – mondták az ügyes kezű diákok.

 

Mi az a fingerboard?

Ujjdeszka. Egy kis méretű gördeszka, a trükköket és mozdulatokat az ujjakkal lehet elvégezni.

Kidolgozottsága ugyanolyan, mint egy hagyományos gördeszkáé. Az egyik legismertebb márka a Tech Deck, melynek gördeszkái kemény műanyagból készülnek, és ismert gyártók mintáit használják.

Versenyeken viszont gyakran fából készült lapokat használnak, a nagyobb élethűség kedvéért. Egy fából készült lap ára magasabb, mint a műanyag lap ára. A deszka felépítése: a deszka testére van két helyen 4-4 csavarral ráfogva a felfüggesztés. Ebből kiáll kétoldalt egy fémrúd, aminek a vége menetes. Ezen van a kerék, amit egy anya tart a helyén.

Különböző kiegészítőket lehet vásárolni a deszkához.  Mint például félcső, ugratók és kidobók, korlátok, padok, asztalok, lépcsők. Egy deszka ára jelenleg 1000-7000 forint között van.
 

Hozzászólások  

 
#1 Povla 2012-08-20 15:50
Jaj gyerekek ez szégyen! A tech deck a lehető legsz@rabb fingerboard!!! ÉS A PÁLYAELEMEK KATASZTRÓFÁK!!! Legjobb deszka: Berlinwood Legjobb pályagyár: Blackriver!!!!
Az áruk kb 20-30 ezer forint.
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés