Magyar Caminó a zarándokoknak Nyomtatás E-mail
2011. január 18. kedd, 14:32

Megalakult a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás. Az alapító huszonnégy önkormányzat arra vállalkozott, hogy létrehozza az Esztergomtól Máriagyűdig tartó, mintegy 420 kilométer hosszú útvonalat.

A spanyolországi El Camino mintájára szerveződő, a magyar szent helyeket összekötő zarándokút száz kilométeres szakasza Bács-Kiskun megyén vezet keresztül. A részletekről Rideg László képviselőt kérdeztük, aki maga is szenvedélyes túrázó, néhány éve feleségével együtt végigjárta a legendás Szent Jakab utat is.

Hogyan merült fel a Magyar Zarándokút ötlete?
- Néhány, az El Caminó-t megjárt barát fejéből pattant ki a gondolat, akik létrehozták a Magyar Zarándokút Egyesületet. Kétéves szervezőmunka után az elképzelés megvalósulni látszik: idén tavasszal megkezdhetik az első zarándokok gyalogló meditációjukat a Magyar Zarándokúton.

Az érintett települések alakították meg a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulást, amelynek feladata az infrastruktúra fejlesztése és majdani működtetése lesz. A november 25-én, a Parlamentben tartott ünnepélyes eseményen a huszonnégy alapító önkormányzat mellett több egyházmegyei, megyei önkormányzati és később kapcsolódni kívánó települési vezető is jelen volt.

Mennyiben lesz sajátos és miben hasonlít majd „ihletőjére” az útvonal, amelyet „Magyar Caminó-nak” is neveznek?

- Az út egész évben járható, de igény szerint több szakaszban, akár több év alatt is teljesíthető. A 420 kilométeren a zarándok képet kap a hazai kulturális értékekről és olyan különleges kisugárzású, szent helyeket is érint az útvonal, mint például a Pilisben Dobogókő vagy a Mecsekben Pécsvárad, Óbánya és Püspökszentlászló.

Az egyszerű, puritán zarándokszállások zarándokútlevéllel vehetők igénybe, amit bármelyik szálláshelyen lehet igényelni, s minden szálláson le fognak pecsételni. Száz kilométer igazolt gyalogos zarándoklat után oklevél is kérhető, akárcsak Spanyolországban. A Magyar Zarándokút átlagos tempóban gyalogosan körülbelül 18 nap alatt teljesíthető, kerékpárral természetesen hamarabb.

Milyen változást hozhat a „Magyar Camino” az érintett települések és a zarándokok életében?
- Fizikai, lelki és szellemi értelemben egyaránt új emberré válik, aki elindul ezen az úton. Tapasztalatból tudom, hogy ez a változás kihat egész további életére, személyiségére, a világhoz való viszonyára. Legnagyobb létszámban én a fiatalok részvételére számítok – így van ez az El Camino-n is.

De legalább ennyire átütőnek tartom azt a változást is, ami a zarándokút kapcsán az érintett településeken lakók életében és gondolkodásában várható. Azokéban, akiknek a háza előtt nap mint nap elhalad majd néhány hátizsákos zarándok.

Bács-Kiskun megyében Dunavecse, Apostag, Dunaegyháza, Harta, Dunapataj, Kalocsa, Bátya és Fajsz településeken halad keresztül a Magyar Zarándokút. A megyei önkormányzat is ajánlott fel szállást, Solt-Kalimajorban. Meggyőződésem, hogy ez a kezdeményezés a turizmus fejlesztésében is szerepet játszik, hiszen a zarándokok később visszatérhetnek erre a vidékre családjukkal, barátaikkal turistaként is.

Én minden esetre még az idén végigjárom a Magyar Zarándokutat. Remélem, hogy a megyéből is sokan vállalkoznak még az út bejárására.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés