Mesélő képek - oktatás 1958. Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2011. szeptember 06. kedd, 23:19

Fél évszázaddal ezelőtt is szeptemberben kezdődött az iskola.

 Kiskőrösön az új Petőfi iskola elkészültéig (1961-ig) több helyen folyt az oktatás. A Vásártéri iskolában, az ún. “csöngős” iskolában és akik innen kiszorultak, azok járhattak a Rákóczi útiba, de volt osztályterem a Vékony Béni igazgató úr Dózsa György úti lakásánál, valamint a Zárda óvoda épületében is -meséli Gárdonyi Pál, akitől a korabeli fotókat kaptuk. 

1955-ben a Rákóczi út 2-ben kezdtem a tanulmányaimat - meséli. - Az első tanítónk Turan Ilona volt. Később Kiss Jolán lett az osztályfőnökünk. Mi még gyakran kaptunk körmöst az iskolában és térdepeltünk a sarokban. Sőt, jutott nekünk az elhíresült “makarenkói” pofonokból is. 

A negyedik osztályt már a csöngős iskolában jártam. Az ötvenes években az egyik gyerek éles lőszert hozott az iskolába, amelyben puskapor is volt. Ezt mutogatta a szünetben az iskolai wc-ben. Ilyet egyébként akkoriban nem volt nehéz találni. 

A mi időnkben még az újdonság erejével hatott, hogy koedukált osztályban tanulhattunk ötödiktől. Osztályfőnökünk, Károlyi Sándor tanította a számtant és a rajzot. A csillagászat volt a hobbija, ez irányú ismereteit is megosztotta velünk. Egyszer meglátta hogy az utcán néhányan cigarettáztunk. Azonnal intőt adott. 

Év végén az iskola diákjai torna és tánc ünnepélyen vettek részt, melyet a "nyilasokon " lévő futballpályán rendeztek. A terület elnevezése onnan származik hogy valamikor nyílvessző kilövésével osztották fel a területet a tulajdonosok között.Tanított minket többek között Murányi Imréné (magyar nyelv, és irodalom), Garai Zoltán (ének), Horn Béláné (fizika), Martinovics László (biológia, testnevelés), Szabadszállási István (orosz), Fecske Istvánné (úttörő vezető), Ádám Klára, Póczi Mária, Korenn Endréné (Duci néni), Vékony Anna és Vékony Anti (testnevelés). 

Ekkor már az ún. Haskó házba jártunk, 42-es osztálylétszámmal. Az utcai fronton két osztályterem volt, négyszemélyes hosszú padokkal. Télen fa- és széntüzelésű vaskályhával fűtöttünk. A pad mélyedésébe helyezett tintatartóba mártott tollal írtunk, és gyakran ejtettünk pacát az írófüzetbe. 

A Haskó ház onnan kapta a nevét, hogy az udvarában a cselédházsorban laktak Haskóék. Az istállóban lovakat tartottak és gazdálkodtak. Az iskolai wc a trágyadombjuk mögött volt, amely ma bizonyára nem felelne meg az EU előírásainak. Szüret idején az iskolai udvar nagy részét elfoglalták a szőlős kádak és prések. 

A képet Károlyi Sándor tanár úr készítette a Haskó házban.

1.Gárdonyi Pali, 2.Tóth Erzsi, 3.?, 4.Laukó Éva, 5. Vallach Mari, 6.Mészáros Gyuri, 7.Ádám Klára tanárnő, 8.Szabó Lenke, 9.Fábián Jutka, 10.?, 11.Suba Erzsi, 12. Lálity Kati, 13.Pivarcsi Anna (Panni), 14.Vrabély Jutka, 15.B. Kováts Ilona, 16.Polereczki Erzsi, 17.Turcsány Ilona, 18.?, 19.Farkas Irén, 20.Kaposi Kati, 21.Kaposi Ági, 22.Oroszi Irén, 23.Bretzkó Mari, 24.Maszlik Éva, 25.Németh Feri (Öcsi), 26.Gologi Barna.

Fiú osztály 1958. IV. osztály. 

1.?, 2.Kovács Karcsi, 3.?, 4.Balogh Jenő (Tuta), 5.Midi Gyuri, 6.Kováts Gábor, 7.Viczián Jancsi, 8.?, 9.Tóth Matyó, 10.Klamm Sanyi, 11.Turán Misi, 12.Cserményi Huba, 13.Ágoston Andris, 14.Istenes Gyuszi, 15.?, 16.Németh Feri (Öcsi) 17.Rákóczi Feri (takarva), 18.Gögh Laci (takarva), 19.Gárdonyi Pali, 20.Mészáros Gyuri, 21.Németh Gabi, 22.Suba Gyuri, 23.Gologi Barna, 24.Szilágyi Sanyi, 25.Sipőtz Jancsi, 26.Kelemen Pista, 27.Zsigár Pista, 28.Kiss Jolán tanítónő, osztályfőnök, 29.Gyökér Pista, 30.Garai Zoltán ének-zene tanár, 31.Brinkus Jóska, 32.Nagyfi Jóska, 33.Korenn Endréné (Duci néni) tanítónő, 34.Hrudka Laci, 35.Fábián Pali, 36.Márkó Pali. 37.Andriska Jancsi.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés