Bitófa a Szarvas előtt Nyomtatás E-mail
Írta: Boda Zsuzsa   
2011. július 07. csütörtök, 09:27

Az 1914-ben palotaszállónak épült Szarvas Fogadó gyönyörű színház- és báltermére még sokan emlékeznek. A város kulturális életének központja teret adott népszerű színi előadásoknak, koncerteknek, báloknak. Gárdonyi Pál mesélt a régi időkről.

- Közvetlenül a II. világháború után - úgy 1946-47 körül - még statárium, rögtönítélő bíróság volt érvényben. Történt, hogy a faluban egy nagy népszerűségnek örvendő focista brutális kegyetlenséggel megölt egy idős asszonyt, mert nem kapott tőle szalonnát. A gyilkost a szomszédok látták bemenni az áldozathoz, a rendőrök a focista körme alatt piros szennyeződést találtak, amiről Dr. Staud megállapította, hogy emberi vér. A nagy érdeklődésre való tekintettel a nyilvános tárgyalást a Szarvas színháztermében tartották. A nyilvános kivégzésre bitófát a Szarvas előtti piactéren már jó előre felállították. De a vádlottat az akkori sztárügyvéd, Kőszegi Jenő - becenevén Pubi - védte, olyan zseniálisan, hogy megúszta börtönbüntetéssel. Érdekes módon az ítéletet a hallgatóság hangos éljenzéssel nyugtázta.

A háború után az 1949-es államosításig a Szarvas Fogadó színháztermében jórészt vándortársulatok, magánszínházak tagjai szerepeltek. Például a kecskeméti Károlyi család társulatában igazgató Judit nevű lánya játszotta a naíva szerepeket. A későbbi primadonna (a nemrég színészotthonban elhunyt) Gyulai Viktória volt. Vidám, zenés darabokat, operetteket adtak elő, mint a Mágnás Miska és a Mária főhadnagy. 

1947-ben bátor, politikai színezetű jelenete volt - Az Új Isten Thébában című darabban - Kazimír Károlynak. A színész a megfelelő pillanatban a zöld köpenyét kifordította és az addig belül lévő piros került kívülre. Tudvalevően a zöld a magyar nyilasok színe volt, a piros meg a hatalomra kerülő kommunistákat jelképezte. Így utalt arra, hogy a „kisnyilasok” hamar megtalálták a helyüket a kommunista pártban. 

A bálokon megteltek a páholyok is

Az ’50-es években gyakran szerepeltek helyi amatőr társulatok a Szarvasban. Akik a színpadon partnerek voltak, azokból sokszor a valóságban is egy pár lett. A Szarvas színpadán szerepelt Latabár Kálmán is, emlékezetes előadást tartott Pataki Ferenc fejszámoló művész, gyakran szórakoztatta a nagyérdeműt Rodolfo, a bűvészzseni. Mindemellett a gyermekszínházi előadások is népszerűek voltak.

A Szarvas konyhája itt még nem HACCP

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés