Get Adobe Flash player
Olaj helyett gyógyvíz jött (1957.) Nyomtatás E-mail
Írta: Boda Zsuzsa   
2011. június 27. hétfő, 08:48

Nagy nap volt Kiskőrös életében 1957. július 7. Ekkor adták át a nagyközönség számára a négymedencés Petőfi Strandfürdőt. 

A községi tanács végrehajtó-bizottsága szervezte az ünnepélyes megnyitót. A Himnusz után Szokody Mária gimnáziumi tanuló szavalta el Petőfi: A Tisza című költeményét. Szabó Gyula községi tanácselnök ünnepi beszéde után a Honvéd Helyőrség Tisztiklub zenekarának műsora következett, végezetül Petőfi: Hazám című versét Aszódi Judit általános iskolai tanuló adta elő. Az ünnepi program után ebéd várta a vendégeket, és aki akart, meg is mártózhatott a medencék vízében.

Településünkön az ötvenes évek végén olajat kerestek, de „csak” forró vizet találtak. Dr. Rónaszéki Aladár reumatológus főorvos nagy energiát fektetett abba, hogy gyógyvízzé nyilvánítsák a kiváló minőségű kiskőrösi termálvizet. Azóta számos fejlesztés történt a fürdő területén, a belgyógyász főorvos álmai lassan valóra válnak. Bebizonyosodott, hogy a fekete arany helyett megtalált gyógyvizünk is aranybánya lehet. Napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el az országosan is egyedülálló gyógyhatású termálvízre épülő fürdő a turisztikai elképzelések terén.

  

A strandon mindig hatalmas volt a tömeg, a hangosbemondó az akkor népszerű "Pancsoló kislány" slágeren kívül (és hogy, az elveszett Pistikét várja anyukája a hangosbemondónál) az 1959-ben kezdődött "Szabó család" rádiósorozatot is rendszeresen közvetítette. 

A gyógymedencékben kétnaponta cserélték a vizet. Amelyben első nap a felnőttek áztatták a reumájukat, abban másnap a gyerekek fürödhettek.

A korabeli fotókat Gárdonyi Endre (Ganz Ármin), egykori kiskőrösi lakos készítette. A felbecsülhetetlen értékű képeket fia bocsátotta rendelkezésünkre.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés