Pillanatképek a múlt századból Nyomtatás E-mail
Írta: Boda Zsuzsa   
2011. február 18. péntek, 13:54

Felbecsülhetetlen értékű archív fotók kerültek szerkesztőségünk birtokába Winter Istvánnénak köszönhetően. Az ötvenes években ritkaságszámba menő színes technikával készült fotók megörökítik az egykori kiskőrösi épületeket és a helyi társadalmi életet.


A képeket Gárdonyi Endre textilkereskedő készítette 1958 és 64 között, amelyet most unokaöccse, Nagy Gábor bocsátott rendelkezésünkre. A hagyatékot nemrégiben kezdték el feldolgozni Nagy Sándorné Dobó Zsuzsanna visszaemlékezései alapján. Az archív fotókat az ő jegyzeteivel közöljük.

 


A fotó 1957-ben készült az FMSZ könyvelésén. Daka Erzsike (Csörike) – aki Daka Lajos taxisofőr lánya - mellett Belákné Dúl Magda - aki Dúl Jánosné Ilonka varrónő lánya – és Lasztovicza Jenőné Zentai Zsuzsika. A háttérben Belák József, aki, míg meg nem nősült, Akasztóról járt be minden nap kerékpárral dolgozni Kiskőrösre.


A Petőfi téri parkban a Szovjet hősi emlékműnél zajlott a megemlékezés minden évben április 4-én, a Felszabadulás napjáról. A háttérben baloldalon még állt a kiürített és azóta lebontott régi Petőfi, vagy ahogy emlegették, a Csöngős iskola. Látható a szülőotthon épülete is a városháza mellett.


1961. február 13-a nagy nap volt a község életében. Ekkor kezdődött el ugyanis a tanítás, a 16 tantermes új Petőfi iskolában, az ünnepélyes átadás 1961. április 4-én volt. A kíváncsiskodók hosszú sorban, türelmesen várakoztak, hogy be tudjanak jutni és megnézhessék az épületet. A háttérben a Kistemplom, azaz a Zsinagóga épülete látható.
1959. május 1. A két fenti kép összetartozik. A felsőn a fotós a mai postaépület előtt állt, ami természetesen akkor még nem volt sehol, hanem az alatta lévő képen látható épületek álltak a katolikus templom és a Szarvas között. Egy játékbolt, egy bőr szaküzlet és ott volt a Taxiállomás, ahol Daka Lajos taxisofőr állt utasra várakozva Warszawa, később Moszkvics autójával. Sokszor kiment a vasútállomásra a pesti vonathoz. Előfordult, hogy Bajára is vitt taxival utasokat.


A képen látható ház helyén ma az Attila utcai emeletes házak magasodnak, a taxi sincs már sehol. Nagy Sándorné, született Dobó Zsuzsanna és húga Magda, a deportálásból hazaérve visszakapták szüleik, Dobó Jenő, valamint felesége Halbror Teréz házát.

Ebben a házban a harmincas évek végétől egészen a deportálásig kézimunkaüzlet volt, amelyben Dobó Zsuzsanna is kitanulta a kereskedelmet. A háború után 1950-ig, első fiának születéséig folytatta a kézimunka kereskedést. Az épületben ezután Gárdonyi Endre rendezte be textiláru boltját, ahol a helyi és környékbeli szabók vásároltak. Később tejbolt nyílt ugyanitt.

A taxiban ül Ganz Regina - Gárdonyi Endre húga, aki 2009-ben halt meg Budapesten és mellette van fia is, a napjainkban Kanadában élő Sebők György.


1959. Krizsán Mária édesapjával, Krizsán Pállal, valamint unokatestvérével, Krizsán Máriával.


1958-ban nyílt meg az OTP fiók Kiskőrösön. A nyitás napján nagy tülekedés volt, mindenki egyszerre szeretett volna bejutni és igénybe venni a kedvező szolgáltatásokat.

 

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés