Az utolsó Petőfi-vér Nyomtatás E-mail
2009. szeptember 17. csütörtök, 10:51

Az utolsó „Petőfi-vér”

Milyen nagy öröm lenne, ha Petőfi Sándor leszármazottját köszönthetnénk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulóján Kiskőrösön! De sajnos, a lánglelkű költő egyetlen fiúgyermeke utód nélkül korán, alig 22 évesen elhalálozott, így kihalt ez az ága a családnak.
 
Zoltán rövid életében nem sok dicsőséget szerzett a családnak. 1858-tól nagybátyja, István lett a gyámja, aki magához is vette 1864 nyarától és Zoltán a csákói uradalomban gazdasági gyakornokként tevékenykedett. Életmódjával valószínűleg sok gondot okozott édesanyjának, aki azt remélte, hogy fia vidéken a nagybátyja szárnyai alatt, a pesti barátok nélkül majd jó útra tér.

Zoltán 1865. augusztus 20-án a szarvasi gimnázium tanári kara előtt kitűnő vizsgát tett, így beírták az iskola hetedik évfolyamára. Hét hónap után azonban a feljegyzések szerint "engedelem nélkül tovább állott". Később Nagykőrösön, majd Szegeden is tanult egy-egy évet. Keresztapja Arany János, nagybátyja Petőfi István, nagyapja Szendrey Ignác, valamint édesanyja Szendrey Júlia könyörgése ellenére sem hagyott fel léha életmódjával. 1870-ben végelgyengülésben halt meg.



A Petrovics család másik gyermekének, Istvánnak sem volt maradéktalanul boldog élete. 1857-től István Gaylhoffer János birtokán dolgozott, mint nevelő, itt ismerkedett meg annak Antónia nevű lányával (képünkön) akit ötévi udvarlás után 1863 decemberében feleségül vett. Az alsónyáregyházi kastélyban Sárkány Sámuel evangélikus lelkész, aki később püspök lett, adta össze a boldog párt. 

Az ifjú ara azonban két hónapi együttélés után visszaköltözött a szüleihez, mert rájött, hogy férje nem tud szabadulni egy csákói asszony szerelmétől. Gyermekük nem született, de soha sem vált el férjétől, ezért István később nem tudta nevére venni özvegy Bartl Ferencné Varga Máriától 1876-ban született, István nevű fiát, aki végül is az özvegy három éve elhunyt férjének vezetéknevét kapta.

A néprajzkutatók szerint ez a fiúgyermek volt az utolsó "Petőfi-vér" és szakasztott mása volt apjának, Petőfi Istvánnak. Bartl István a szarvasi gimnáziumban végezte tanulmányait, majd a Dunántúlon volt jegyzőgyakornok. Az első világháború környékén nyoma veszett.

Kedves Olvasóink!
Február 8-án megjelent lapszámunk képfelismerő játékában a Rendőrkapitányság épületének fotóját láthatták. Ebben az épületben a 40-50-es években járási adóhivatal működött. A Kőrösi Hírek féléves előfizetését Volák néni nyerte, aki valamikor a rendőrséggel szembeni házban lakott.

Még a hónap végéig várjuk a megfejtéseiket a múltkori számunk rejtvényére is, ahol egy focicsapatot ábrázoló fotót tettünk közzé a nyolcvanas évekből. Kérdésünk, kiket láthatunk a fényképen?

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés