Az első sportegyesület Kőrösön Nyomtatás E-mail
2009. szeptember 17. csütörtök, 10:51

Mesélő képek

Az első sportegyesület Kőrösön

Kiskőrösön egy 1945-ös MADISZ nagygyűlés döntött a sportegyesület megszervezésének fontosságáról, majd sportközgyűlésen meg is alakították a felszabadulás utáni első sportegyesületet, melynek elnöke dr. Károlyi Béla, alelnöke Kecskeméti János, titkára pedig Holló János (képünkön) volt.

Elsőként a labdarúgók tömörültek szakosztályba, akik az Országos Sporthivatal által meghirdetett atlétikai versenyen még ebben az évben győzedelmeskedtek a nem hivatásos versenyzők kategóriájában. A megyei labdarúgó bajnokságon, 1946. tavaszán is jó eredményeket produkált a csapat. 1946. őszén alakult meg a Barátság Sport Egyesület, melynek tiszteletbeli elnöke dr. Szentiványi András, elnöke Kúti László, elnökhelyettese Ughy Aladár, titkára pedig Holló János lett.

Az edzői teendőket Bolemányi Károly testnevelő tanár látta el. 1949-ben már három kiváló csapatban rúgták a bőrt a kiskőrösi fiatalemberek. Az I. csapat megyei bajnokságot, a II. csapat II. osztályú bajnokságot nyert, az ifjúsági csapat pedig a megyei bajnokság első helyezettjeként bekerült az NB III-ba. Az utánpótlás nevelése Holló János nevéhez fűződik, aki bajnokságokat is szervezett.

1949-ben a sportegyesület feloszlott és helyette, mint jogutód megalakult a Petőfi SK. 1950-ben ismét megnyerték a bajnokságot, majd pár eseménytelen év következett. A hatvanas években azonban ismét fellendült a futball településünkön. A fiatalok közül több megyei, sőt országos szintű játékos is kikerült.

Nemcsak fociztak, de kulturális összejöveteleket is tartottak a sportkör fiataljai. 1960-as évek végén egy időre a csapat a MEDOSZ nevet vette fel, akkor a vezetőség tagjai Tóth Sándor, Szűcs László és Winter István voltak. 1968-ban ismét megyei bajnokként jutottak az NB III-ba. 1972-ben Petőfi Spartacus Sport Egyesület néven szerveződtek újjá. 1979-től a megyei I. osztályú csapatok között játszottak. Ekkor Ribárszki László, majd Szűcs László volt az elnök.

Felvételünk a nyolcvanas évek elején készült. Várjuk olvasóink levelét, vagy megkeresését, akik el tudják mesélni nekünk a kiskőrösi foci történetét 1980-tól napjainkig.

Féléves újságelőfizetést sorsolunk ki azok között, akik megnevezik a képen látható, Holló János előtt álló csapattagokat.

A megfejtéseket személyesen, vagy postai úton juttassák el szerkesztőségünkbe (Petőfi tér 17.) vagy hívjanak bennünket a 78/413-803-as telefonszámon, esetleg küldjenek e-mailt a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. elektronikus levélcímünkre. Várjuk segítségüket és megfejtéseiket!

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés