Törje a fejét! (június) Nyomtatás E-mail
2009. szeptember 17. csütörtök, 10:51

Törje a fejét!

Keressük városunk helytörténészeit. Időnként közreadunk egy-egy régi fényképet a Kőrösi Hírekben. A feladat nem kevesebb, minthogy Önök felidézzék a fotón látható épületet, csoportot, eseményt és leírják nekünk emlékeiket, mindent, ami a képről eszükbe jut. A fiatalabb korosztálytól is várjuk a feljegyzéseket, kérdezzék nagyszüleiket, idősebb ismerőseiket, a szomszéd bácsit, nénit, jegyezzétek le és küldjétek el nekünk, amit hallottak tőlük.

Az első képről annyit elárulunk, hogy a felvétel a városközpont egyik ismert épületéről 1914-ben készült. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy mikor és ki építette a házat, és az elmúlt évtizedek során kik és mire használták.

A megfejtéseket július 8-ig várjuk a Kőrösi Hírek szerkesztőségébe, névvel és elérhetőséggel ellátott e-mail-ben ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )
A beküldők között féléves Kőrösi Hírek előfizetést sorsolunk ki. 
 
Boda Zsuzsa

A megfejtés: Pátria

Azok a megfejtőink válaszoltak jól, akik első képfeladványunkra azt írták: a képen a Majoros ház, a mostani Pátria épülete látható. Mindkét nyertesünk, Körmendy Sarolta és Torgyik Pál is részletesen kifejtették a ház építésének körülményeit és az elmúlt években, évtizedekben betöltött funkcióit.

Torgyik Pál a kezdetektől követte nyomon a ház történetét.
Majoros Pál egykori kiskőrösi lakos telkén a mostani Pátria helyén egykoron nádfödeles, kis házikó állt, amelyben a Majoros és Szekulesz nyomda, valamint egy papírüzlet működött. A ház 1911-ben kigyulladt és leégett. A biztosító társaság annyi pénzt fizetett, hogy a kiégett épületet lebontották, és helyére Lehoczki János építőmester Majoros Pál megbízásából Kőrösi György tégláiból felépítette Kiskőrös első emeletes házát.

1912 őszén már állt a ház, egy budapesti banktól kaptak építési hitelt is, hogy befejezzék. A hiányzó összeg fejében a bank pár évre lekötötte a ház jövedelmét, haszonbérét, majd ahogyan ez letelt, a ház Majoros Pálé lett. Majoros Pali bácsi szeretett iszogatni, ilyenkor még az evangélikus iskolába járó gyerekek is megkárosították egy-egy szem cukorkával. A szomszédban lakott egy Majerszki nevű ember, aki verseket is írt. Pali bácsiról egyszer ezt a pár sort írta: Szilárd lesz a nagyház, nem olyan, mint a régi, de most nem a ház, hanem a Pali fog leégni.

Az I. világháború után az Első Dunavidéki takarékpénztár  működött itt, akik meg is vásárolták a házat. Később Tisztiklub, étterem, óvoda, helyőrségi klubok is működtek az épületben, amely ma a soltvadkerti takarékpénztárnak és civil szervezeteknek ad otthont.

Különösen érdekes levelet küldött Körmendy Sarolta, aki leírta, hogy Majoros Pál nem volt más, mint az ő dédnagyapja.

A ház dédnagyapámé volt, Majoros Pálé, akinek négy gyermeke született. Egy lánya, Majoros Viktória, aki az én nagyanyám volt és három fia. Nagyanyám Kőrösi Lajoshoz ment férjhez, aki dédnagyapám fűszerüzletében dolgozott. Egy leány gyermekük született Kőrösi Sára néven, ő lett az én édesanyám. Sajnos 7 éve meghalt. Édesanyám szülei korán meghaltak, Majoros Viktória 33 éves korában, férje a háborúba veszett oda, így édesanyám 10 évesen árva maradt.

Mint kisgyermeknek, nem sok emléke maradt a házról, és keveset is mesélt azokról az időkről. Arra azonban emlékezett, hogy sokat járt dédnagyapám üzletébe cukorkáért, mivel ott élt a házban. Aztán édesapjának a testvére Ádám Antalné vette magához és Kecelre került, ahol Ádám Antal jegyző volt. Később Kiskőrösre költöztek, egy nagy családi házba, ahol most a könyvtár áll. 1975-ben kisajátították a házat és a Batthyány utcába költöztek.

A Majoros házban akkor egy üvegüzlet volt Csetei Józsefé, meg egy fűszerüzlet. Dédnagyapám mulatós, kártyás ember hírében állt, a Szarvas Fogadó volt a törzshelye. Úgy tudom, sok adóssága lett és elúszott a Majoros ház. Azóta is, ha arra járok, fájó szívvel nézek fel a házra, ahol déd- és nagyszüleim éltek, valamint édesanyám élt és játszott a tetőteraszon, mivel ők az emeleten laktak. Aztán, hogy hogy lett a honvédségé, sajnos nem tudom, de akkor szép színházterme volt, sok előadással. Nekem is ott volt az esküvőm és a gyermekem névadó ünnepsége is…

Köszönjük olvasóinknak az érdekes történeteket, és július végéig várjuk az előző lapszámunkban feladott rejtvény helyes megfejtését is - egy-egy érdekes  történettel. A legjobbak jutalma nem marad el, féléves Kőrösi Hírek előfizetést nyernek. Ugye önök is gazdagabbak lettek levélíróinknak köszönhetően?

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés