Get Adobe Flash player
Iskolatörténeti különlegesség lehetett volna Nyomtatás E-mail
2009. szeptember 17. csütörtök, 10:51

Iskolatörténeti különlegesség lehetett volna

Búbossal fűtöttek a Csöngősben

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer Kiskõrösön egy evangélikus, úgynevezett "Csöngõs" iskola a fõtéren. Az alapot és a vályogfalakat az Úr 1835. évében húzták fel a lelkes hívek, és még ebben az évben tetõ is került az épületre. A szükséges faanyagot a Felvidékrõl a Vágon és a Dunán úsztatták le egészen Hartáig, majd innen szekerekkel hozták Kiskõrösre.

A tanítás négy osztályteremben indult meg. Három osztályban szlovák nyelven, a negyedikben magyarul folyt az oktatás. Az osztálytermeket akkor még búboskemencékkel fûtötték. Eleinte az udvar közepén állt Ugrik József tanító háza, de ezt az épületet 1861-ben lebontották. 1869-ben már hat osztályteremben folyt a kiskõrösi gyermekek tanítása, majd 1900-ban felépült az iskolaszolga lakása is, így már teljes négyszögletes alaprajzot mutatott a terület, ahol az épületek nagy udvart zártak körbe. A tanítás szeptemberben kezdõdött, ám sokan csak az õszi betakarítási munkálatok és a szüret befejeztével engedték iskolába gyermekeiket. Karácsony elõtt azonban már mintegy kétszáz gyermek népesítette be a termeket. Az alsóbb osztályokban hittant, olvasást, írást tanítottak, valamint ének és egyházi énekórát tartottak a nevelõk. A nagyobbak már történelmet, földrajzot és természettudományi alapismereteket is tanultak. 1902-tõl a tantermekben a búboskemencéket modern vaskályhák váltották fel. 1936-ban az iskola fennállásának századik évfordulójáról nagyszabású ünnepségen emlékeztek meg.

A kiskõrösi evangélikus iskolát az államosítás után Petõfi Állami Általános Iskolának nevezték. Ha még állna, minden bizonnyal egyedülálló iskolatörténeti különlegesség lenne, hiszen az épület több oktatástörténeti különlegességet õrzött. Például az osztálytermeket a folyosóról lehetett fûteni, az ikertantermek közötti áthallást elõtér akadályozta. 1965-ben bontották le, sokak számára még ma is érthetetlen, miért kellett megszabadulnunk egy muzeális értéktõl. Madarász Zoltán grafikus, egykori "Csöngõs iskolai" diák 2002 márciusában emlékezetbõl rajzolta meg ötvenéves találkozójukra az iskola épületét és az udvart. A bontásról készült fotót Szentgyörgyi Imre bocsátotta rendelkezésünkre.

Boda Zsuzsa


 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés