Könyvtár, pártház, szülőotthon Nyomtatás E-mail
2009. szeptember 17. csütörtök, 10:51

Könyvtár, pártház, szülőotthon

1901. január 27-én ajándékozta a Kiskõrösi Keresztény Iparos Olvasó Egylet tulajdonába Arganuer Ferenc saját tulajdonú házát, amely közvetlenül a Városháza mellett állt. Az ajándékozási okiratot Hulej Lajos, Revaló Pál, Safáry Gyula, Fridrich Imre, valamint Kelemen István tagok szövegezték meg és írták alá.

Az egykori vándorló kisiparos, mint lakatossegéd került Kiskõrösre. A leleményes ember felismerte a helyi igényeket, mûhelyt nyitott, szebbnél szebb pásztorbotokat készített, amelyek távoli városokban is kelendõk lettek. A vagyonos üzletembernek azonban nem volt családja és pénzét nemes célokra fordította. 1888-ban õ szereltette fel a katolikus templom toronyóráját, 1904-ben pedig õ építtette meg a katolikus temetõ kápolnáját. Felekezetre való tekintet nélkül rendszeresen segítette a város szegényebb kisiparos családjait. Az adományozó nevét a ház falán az egylet márványtáblával örökítette meg. a kisiparosok szívesen látogatták új és kényelmes otthonukat. A házban helyet találtak egyre gyarapodó könyvtáruknak, de elfért itt a biliárdasztal és az udvaron a tekepálya is. Idõnként társas vacsorákat is rendeztek. 1913 áprilisától az egylet már italmérési joggal is rendelkezett, így eztán a 181 fõs tagság a gondûzõ borocskát is kóstolgathatta rendezvényein.

1916-tól az egyik kistermet az evangélikus iskola, a nagytermet pedig az "Úri Casino" használatába engedték át, mivel a kaszinó saját épületében a vöröskereszt mûködtetett kórházat. 1919-ben az épületet a vöröskatonák vették igénybe, a tanácsköztársaság után pedig a románok kifosztották a könyvtárat, tönkretették a berendezéseket, ellopták az értékes tárgyakat. A második világháború után ismét kifosztották az épületet, az egylet is feloszlott. A házba elõször a szociáldemokrata párt költözött, majd 1950 és 1978 között itt kapott helyet a községi Szülõotthon. Ma, a lebontott épület helyén irodaház magasodik.

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés