Az emeleten még étterem is volt Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2009. szeptember 17. csütörtök, 10:51


Mesélő képek


Az emeleten még étterem is volt

Éppen 125 évvel ezelõtt, 1882. december 5-én indult meg a vasúti forgalom a Kiskõrös-Kecel-Kecel-Szilos-Öregcsertõ-Szakmár-Kalocsa szárnyvonalon, ugyanazon a napon, amikor átadták a 167 kilométeres Budapest-Kiskõrös-Szabadka vonalat is. A kiskõrösi vasútállomás épülete az ország egyik legszebb állomásépülete volt. Az emeleten még éttermet is talált az átutazó. Ebben az idõben az országban hatalmas lendületet vett a vasút építése. A munkálatok számtalan embernek biztosítottak keresetet, a mérnököktõl kezdve a szegény építõmunkásokig, városunkban is volt építésvezetõség.

 

A Kiskõröst érintõ két fontos vasútvonal mindössze két esztendõ alatt épült meg. A 31 kilométer hosszú szárnyvonal másik végállomása, Kalocsa ezzel a lehetõséggel kapcsolódott be a kereskedelem országos vérkeringésébe, hiszen közvetlen vonal nem kötötte össze a fõvárossal. A második világháború a vasúti síneket alaposan megrongálta, a visszavonuló magyar katonák 1944. október 30-án az állomás épületét is felrobbantották. Az ötvenes években kiépült a Kecskemét-Kiskõrös vasútvonal is, így már három fõvonal keresztezte egymást városunkban. Tervezték a vasútvonal kiépítését Baja irányába is, de ez soha nem valósult meg, annak ellenére, hogy Kecel és Baja is szorgalmazta az építkezést.

A hatvanas évek végén megszületett közlekedési koncepció kidolgozója dr. Csanády György sajnálattal említi meg a Vasúti üzem címû könyvében, hogy a vasúti közlekedés nagy hiányosságának tartja, hogy a Kiskõrös-Kalocsa vasútvonal a vasútépítésre kedvezõ terep és terület gazdasági érdemessége ellenére szárnyvonalként végzõdik. 1964-66-ban meghosszabbították és bõvítették a vasútállomást, a síneket kicserélték, a régi, még használható darabokat a Kalocsai vonalon újra elhelyezték. Így láthatóak még ma is 1881-es, valamint 1911-13-as évjárattal jelzett sínek ezen a pályán.

Bár az elmúlt év decemberében még az a hír járta, hogy a Kiskõrös-Kalocsa vasútvonal fontos katonai szerepe miatt a gyér utasforgalom ellenére megmenekülhet a bezárástól, 2007. március 3-án este hét óra után három perccel kigördült az utolsó szerelvény a kiskõrösi állomásról Kalocsa felé. Alig tíz hónappal fennállásának 125. évfordulója elõtt ítélték halálra.

Boda Zsuzsa


 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés