Akkor most ki az antiszemita? Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. július 26. szerda, 07:22

Napihír 1. Heisler András levelet írt a miniszterelnöknek,

amiben azt írja, „a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége az első pillanattól kezdve felhívta a figyelmet arra, hogy a „sorosozás” komoly kockázatokat hordoz. Arra kéri Orbánt, intézkedjen a kampány azonnali leállításáról, vonják vissza utcáinkról és tereinkről a plakátokat… Ez a kampány nem nyíltan antiszemita, de ettől még nagyon is alkalmas arra, hogy kontrollálatlan, többek között antiszemita indulatokat keltsen. Az elmúlt napok bizonyították, hogy félelmünk nem volt alaptalan. Budapest és néhány nagyváros utcáin Magyarország történetének sötét időszakait idéző feliratok jelentek meg a kihelyezett plakátokon, de a láthatatlan társadalmi kár már alighanem súlyosabb ennél.” (24.hu)

Napihír 2. Köves Slomó (a másik magyar zsidó szervezet, az EMIH első embere) szerint viszont a sorosozás nem antiszemitizmus. A 168 Óra arról kérdezte, mit reagál arra, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke azt mondta, hogy amikor Orbán amerikai pénzügyi spekulánst emleget, akkor egyértelmű antiszemita hangok hallatszanak ki a kijelentésből. Köves válaszának kivonata: Ha az a kérdés, hogy az összeesküvés-elméletek terjedése miatt az emberek befogadóvá válhatnak-e az antiszemita nézetekre, akkor igen, ez így van. De a szóban forgó összeesküvés-elmélet nem antiszemita. Ettől még nem jó, vagy hasznos. De kérdés, hogy belehallhatják-e az összeesküvés-elméletekre fogékonyak ebbe az antiszemitizmust, amire a válasz, igen. Kérdés az is, mi a feladata a zsidóságnak, asszisztáljanak-e az “alattomos nyelvjátékhoz” és “előítélet-rendszerhez”. Mert Soros nem mint zsidó, hanem mint a globális kapitalizmus szimbóluma jelenik meg. Ha mi az elitellenességet az antiszemitizmussal azonosítjuk, akkor pont mi hitelesítjük, hogy a globális kapitalizmus egyenlő a zsidósággal. Sokkal óvatosabban kellene bánni az antiszemitizmus vádjával, mert rövidtávú politikai hasznokat hozhat csak. És Magyarországon jelenleg csak a Jobbik tesz programszerű antiszemita kijelentéseket. (24.hu)

Napihír 3. „A magyar zsidóság védelméről, támogatásáról és a magyarországi zsidó élet virágzásáról is szó esett Orbán Viktor és David Lau találkozóján az Országházban – tudatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. A megbeszélésen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke valamint Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija is. Orbán Viktor biztosította Izrael askenázi főrabbiját, hogy a magyarországi zsidó közösség a kormány feltétlen védelme alatt áll, a magyar zsidóság – a többi történelmi egyházhoz hasonlóan – minden lehetséges támogatásban részesül. Havasi Bertalan szerint a főrabbi örömmel állapította meg, hogy a zsidó élet virágzik Magyarországon, és köszönetet mondott Orbán Viktornak az ehhez nyújtott segítségért.” (MTI)

Napihír 4. Izráel állam budapesti nagykövete: „Felszólítom azokat, akik a mostani plakátkampányért felelősek, hogy gondolják át a következményeket. A történelmi tapasztalat alapján semmilyen előny nem származhat egy ilyen jellegű kampányból. Jelenleg  ez a kampány egy bizonyos személy politikai bírálatán túl nemcsak szomorú emlékeket idéz fel, de gyűlöletet és félelmet szít. Morális felelősségünk, hogy felemeljük a hangunkat és felszólítjuk az érintett hatóságokat, hogy éljenek hatalmukkal, és vessenek véget ennek az ördögi körnek.”

Napihír 5. „Benjámin Netanjahu utasítására az izraeli külügyminisztérium visszavonta a magyar kormányt elítélő nagyköveti nyilatkozatot, és maga is élesen bírálta Soros Györgyöt, amiért folyamatosan Izraelt rágalmazó szervezeteket pénzel – közölte a Háárec honlapja. A lap szerint a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal kérésére a külügyminisztérium vasárnap visszavonta a budapesti izraeli nagykövet szombati nyilatkozatát… (24.hu)

Utca embere 1. „Na, akkor valaki magyarázza el, hogy mi ebben a kampányban az antiszemita. Vagy mi az, ami a képen látható plakátban alkalmas arra, hogy antiszemita indulatokat keltsen? Olyan, mint amikor valaki bal kezével vakarja a jobb fülét. Ilyen alapon, ha nekem nem tetszik a tanácsköztársaság és azt Kun Bélával illusztrálom, az antiszemitizmus. Ha nem tetszenek a radikális zöldek és azt Tamás Gáspár Miklóssal illusztrálom, akkor antiszemita vagyok. Akkor, ha a románoknak nem tetszik az erdélyi autonómia és azt Tőkés Lászlóval illusztrálják, akkor azok magyar gyűlölők?”

Utca embere 2. „A magyar kormány a kampány során nem mondta ki, nem írta le, nem üzente semmilyen módon, hogy Soros zsidó. Ezt először azok említették, akiknek nem tetszik a kampány. Valakinek az az érdeke, hogy erősödjön az antiszemitizmus? Mert az az érzésem, hogy valaki éppen ezért vette elő ezt a kártyát. Ezen a plakáton én egy ember arcát láttam eddig és látom most. Ha valakik nem kezdik el kiabálni, hogy ez zsidózás, eszembe sem jut, hogy Soros zsidó.”

Breaking news: „Izrael kormányfője július 17-20. között tartózkodik Budapesten. Benjámin Netanjahu találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, Áder János köztársasági elnökkel és részt vesz a visegrádi négyek (V4) tanácskozásán is.” (index.hu)

Kérdésem: kinek az alantas érdeke, hogy antiszemitának állítsa be ezt az országot és meggyűlöltesse velünk élő embertársainkat???

Lupták György

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés