Hmmm… Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2017. február 28. kedd, 09:17

Nemo-pont

A Wikipédia szerint a „Nemo-pont” (angolul: Point Nemo) arról nevezetes, hogy ez a földrajzi pont van a legtávolabb bármelyik szárazföldtől. A hely a Csendes-óceánon található, 2688 km-re a legközelebbi szárazföldtől. A pont közelében egy árva sziget sincs, itt csak víz és víz található. Az óceán ezen a helyen 4000 méter mély. A legközelebbi ember által lakott hely a Húsvét-sziget. Érdekesség, hogy amikor a Nemo-pont fölött elhúz az űrben földkerülő útján a nemzetközi űrállomás (naponta akár többször is), akkor vannak emberek legközelebb ehhez a helyhez, de fölfelé, az űrben, mintegy 416 km magasan. Itt a déli vizeken hajó is ritkán fordul meg. S hogy miért érdekes ez most nekünk? Mert nemrégiben, a Vendée Globe híres földkerülő vitorlásverseny során a mi Fa Nándorunk e hely közelében haladt el.

A Vendée Globe a világon a legnehezebb és a legkeményebb vitorlás verseny. A feltételek: teljesen egyedül, kikötés nélkül, külső segítség nélkül kell körbehajózni a szelek szárnyán a Földet. A hajós persze vihet magával elegendő élelmiszert, és a létező legmodernebb technika is segíti útja során. A rajt és a cél a franciaországi kikötőváros, Les Sables d´Olonne, az Atlanti-óceán partján. Az út során érinteni kell a három legendás fokot, előbb Afrika déli csücskén a Jóreménység-fokot, majd Ausztrália legdélibb pontját, a Leeuwin-fokot, végül az állandó viharairól híres Horn-fokot, az amerikai kontinens legdélibb sarkát. A versenyt 1989 óra rendezik meg négyévente, melyen főként tengeri országok versenyzői indulnak, elsősorban franciák. Az eddigi világrekord is egy francia nevéhez fűződik, Francois Gabart 78 nap alatt teljesítette a távot. A sorrendben nyolcadik Vendée Globe vitorlásverseny 2016. november 6-án rajtolt el. Nos, a mi Fa Nándorunk, aki már 63 éves, harmadszor futott neki a megmérettetésnek. Egy ízben a tengeri út során ütközött és sérült hajójával nem tudta folytatni a versenyt. Most viszont a maga tervezte „Spirit of Hungary” - Magyarország szelleme nevű hajójával a nyolcadik helyen ért célba – 29 induló közül! A távot 93 nap alatt teljesítette.

És még mindig, miért érdekes ez nekünk? Gondoljuk csak végig, itt van ez a kis ország, sehol egy tenger, a Balatont nevezzük büszkén „magyar tengernek”. Még a tetejébe akadnak köztünk, akik állandóan azt sulykolnák belénk, hogy merjünk kicsik lenni, ne akarjunk mi semmi nagyot, örüljünk, hogy meghúzhatjuk magunkat a világnak e nekünk rendelt szegletében. És akkor jön egy Fa Nándor, aki nagyot akar és azt sikeresen meg is valósítja. Nem túlzás, de a világtengerek ura lett Fa Nándor, ez a székesfehérvári ember. Aki mer nagyot álmodni és azt meg is tudja valósítani. Legyünk bátran büszkék és húzzuk ki magunkat, nem lehet olyan elfuserált helye a világnak, ahol fanándorok teremnek!

Tragikus sorsú egykori miniszterelnökünk, Teleki Pál írja: „Mi sokfélék vagyunk, talán azért, mert a magyar nagyon tehetséges nemzet. Ne pazaroljuk ezt a tehetséget egymás ellen, hiábavaló dolgokra.” (Merjünk magyarok lenni!)

Lupták György

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés