Evangélikus iskolát Kiskőrösnek! Nyomtatás E-mail
Írta: Lupták György   
2010. szeptember 13. hétfő, 13:03

Petőfi Sándor, Doráti Antal, Tátrai Vilmos, Neumann János, Stein Aurél, Kandó Kálmán, Harsányi János, Wigner Jenő… S a névsor koránt sem teljes.

Ők mindannyian, - művészek, tudósok, Nobel-díjasok, akik az élet különböző területein alkottak világra szólót. Egy valamiben azonban közösek voltak: mindnyájan evangélikus iskolában szerezték meg az alapokat s innen indultak el a világhír felé...

Az evangélikus iskolák több évszázadon át jelentős szerepet játszottak Magyarország oktatásában, nevelésében.  A Soproni Evangélikus Líceum (ma Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum) 1557 óta működik, mint evangélikus iskola.

A Bonyhádi Petőfi Sándor Gimnázium jogelődje Sárszentlőrincen 1806-ban kezdte meg a diákok, köztük a gyermek Petőfi Sándor oktatását. 1766 óta működik az Aszódi Evangélikus Gimnázium. De ott van Budapesten a méltán híres Fasori Gimnázium, vagy a Deák-téri intézmény. Emellett patinás evangélikus iskolája van Nyíregyházának, Miskolcnak, Békéscsabának is.

Napjainkban minden jelentősebb városban működik valamilyen evangélikus oktatási intézmény. Kőszegen evangélikus vincellérképzés szerveződik, Győrött, Orosházán evangélikus oktatási központok épültek ki, ahol óvodáskortól egészen érettségiig evangélikus intézményben tanulhatnak a gyerekek, diákok. Mára az evangélikus oktatási intézmények, ide értve az általános iskolák hosszú sorát is,  - együtt a katolikus, református társintézményekkel, bebizonyították létjogosultságukat.

Kiskőrös a szomorú kivétel… A Magyarországi Evangélikus Egyház lélekszámát tekintve negyedik legnagyobb gyülekezetében, s az egyetlen városban, ahol a lakosságnak ma is a többsége evangélikus, semmiféle evangélikus oktatási intézmény nem létezik. Ennek a helyzetnek sajátos történeti oka van. A volt evangélikus iskolát, a kis harangjáról elnevezett „csengős” iskolát államosította a kommunista önkény. Persze, ez történt egy-két kivétellel az ország többi általános iskolájával is. Ez a múlt, megtörtént. Mi túléltük, a kommunizmus összeomlott.

De az iskolák államosításával a hatalmasok akkor sikeresen szétvertek egy négy évszázados iskolarendszert. Aztán jött a fordulat, 1990. Mi maradt addigra Kiskőrösön? A szép patinás iskolaépületet eltüntették, s a helyére épült egy négyemeletes kocka, amely ma is csúfítja városunk szebb sorsa érdemes főterét. Az akkori városvezetéstől meglehetősen cinikus kérdést kaptunk annak idején: melyik szintet szeretnénk a négyből visszakapni? Meg egy hamis információkkal ellenünk hergelt tantestülettel tárgyalhattunk a semmiről…

S aztán a kapott „kárpótlás” új iskola építéséhez messze nem elegendő összege, beépült a Jó Pásztor Otthonunkba.

Az elmúlt évben újra mozdult valami. Felcsillant a remény, hátha mégis… Jó volt érzékelni a városban járva az evangélikus iskolával kapcsolatos felfokozott várakozást. Nem a birtoklási vágy, hanem a társadalomért, a közösségeinkért tenni akarás inspirál bennünket. Micsoda lehetőség egy város életében, szélesedik a paletta, az iskolaválasztási lehetőség! S micsoda lehetőség egy egyház életében, folytathatja azt a munkát, amit erőszakkal kitéptek a kezéből. S megmutathatja újra, mire képes a keresztyén-evangélikus szellemben történő nevelés-oktatás terén…

„Timor Domini principium scientae” - az Úrnak félelme az ismeret kezdete. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium jelmondata alapigazság minden gyermekekkel és ifjúsággal foglalkozó egyén vagy közösség számára. Ez az, amit szeretnénk formába önteni, megvalósítani. Idén már megváltozott néhány iskolaátadást eleddig nehezítő jogszabály.

Ezért kíváncsian várjuk, az önkormányzati választások kampányában, melyik polgármester-jelölt és képviselő-jelölt tűzi a zászlajára: evangélikus iskolát Kiskőrösnek!
Mi, evangélikusok, kíváncsian figyelünk...

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés