Közösséget épít a polgármesterasszony Nyomtatás E-mail
2015. november 30. hétfő, 21:10

Új időszámítás vette kezdetét Császártöltésen a 2014-es önkormányzati választás után. Takácsné Stalter Judit polgármester megválasztásával ugyanis a településen fellendült a gazdasági és a kulturális élet. Rég elfeledett rendezvények, hagyományok éledtek újjá, ismét fontossá váltak a civil szerveződések, a lakosság. Az emberek nyugodtak, kiegyensúlyozottak, ki merik nyilvánítani a véleményüket, szóval jól érzik magukat a faluban.

 

Ehhez azonban az elmúlt esztendőben az új polgármesternek és a településvezetésnek számtalan intézkedést kellett tenni, megtalálni a helyes utat.

 

- Polgármesteri munkámban a legfőbb támaszaim a helyi közösségek. Arra törekszem, hogy be tudjam vonni az itt élő embereket a közös munkába, hogy ne csak résztvevői, hanem kezdeményező, ötletadó szervezői is legyenek rendezvényeinknek. Láttam, hogy az emberek szívesen megosztják javaslataikat, ha van rá fogadó közeg - mondja a polgármester.

 

 

 Milyen konkrét intézkedések születtek a választás óta?

 - Újra beindítottuk a zeneoktatást, ismét működik a Császártöltési Fúvószenekar. Visszaállítottuk az óvoda német nemzetiségi státuszát, amit az előző polgármester és képviselő-testület megszüntetett. Hatalmas lépést tettünk az oktatás terén akkor, amikor kikerült az iskolánk a KLIK-ből és a Császártöltési Német Nemzetiségi Önkormányzat lett a fenntartója. Magasan kvalifikált szakemberek dolgoznak oktatási intézményeinkben, akiknek most a megfelelő hátteret is biztosítjuk a munkához.

 

Milyen egyéb területeken történt előrelépés?

- A falu megtartó erejét nem csak a munkahelyek számában kell mérnünk, hanem abban is, hogy milyen a kulturális élet és az oktatás színvonala. A könyvtár a felújítása után számos csoport működéséhez biztosít helyszínt. Bővítettük turisztikai vonzerőnket, ennek részeként létrehoztuk a falu településtörténetét feldolgozó „Képesházat”. Megnyitottuk a 8 és fél kilométer hosszú „Ősi ösvényt”. A háromnyelvű – magyar, német, sváb – eligazító táblák mentén csodálatos természeti környezetben túrázhatnak vendégeink. Átadtuk a „Fazekasházat”, amely kreatív műhelymunkához biztosít megfelelő helyszínt a gyermek- és felnőtt kézműves szakköröknek. Wi-fi t telepítettünk a főtérre, így a könyvtárban, a teleházban is lehet internet kapcsolatot létesíteni.

 

Új munkahelyek is létrejöttek?

 - Az óvoda-iskola átszervezésével 4 új pedagógus és 2 pénzügyi szakember kaphatott munkát, a közmunkaprogram is bővítette a foglalkoztatottságot. Az elmúlt évben így mintegy 32 új munkahely létesült a településen a közszférában.

 

Sok az új típusú rendezvény?

- Minden erőnkkel erősítjük a település közösségét. A helyi német nemzetiségi önkormányzat számos rendezvény megszervezését magára vállalja, így vált igazán tartalmassá és színessé a kulturális életünk. Figyelmet fordítunk a nyugdíjas korosztályra is, akikért nem csak a nyugdíjas napon akarunk tenni, hanem az év minden napján. Tavaly karácsony előtt minden 80 év feletti lakosnak személyesen vittem ki az ajándékot. A tapasztaltak alapján szervezzük a házi segítségnyújtás rendszerét, és egy pályázaton nemrégiben nyert kisbusszal igyekszünk megkönnyíteni számukra a hétköznapokat. Be akarjuk indítani a nyugdíjas klubot. Figyelünk a kiscsalaiakra is, kéréseiket, mint például táblák kirakása, vagy délelőtti buszjárat Csalára, sikerült megoldanunk. Megújult németországi testvérvárosunkkal, Deggenhausertal város lakóival is a kapcsolatunk.

 

Mindezt a fejlesztést egyedül nem tudtam volna véghezvinni. Kellett hozzá a császártöltésiek akarata, lendülete, tenni vágyása a falujukért. Köszönettel tartozom az eddigiekért és biztos vagyok benne, hogy még számos területen fogjuk bizonyítani a közösség erejét. 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés