Fegyelmezett adófizetők vagyunk? Nyomtatás E-mail
2013. március 01. péntek, 08:13

 

Városunk javarészt abból a pénzből tud gazdálkodni, amit a vállalkozók és a lakosság adó gyanánt befizet a közös büdzsébe. Mint azt Aszódiné Nedró Évától, a közigazgatási osztály vezetőjétől megtudtuk, a nehéz gazdasági helyzet ellenére a kiskőrösiek többsége mindig határidőre teljesíti adókötelezettségeit, ezért köszönet illeti őket a városvezetés részéről. Érdemes azonban figyelemmel kísérni az új rendelkezéseket.

- A kommunális adóból évek óta szinte ugyanakkora a bevétele a városnak - mondja Aszódiné Nedró Éva. Ennek az adónemnek a teljesítése kiegyensúlyozott. Az iparűzési adóból eddig mintegy 50 millióval több befizetés történt, mint amennyit előre terveztünk. A felszámolás alatt álló cégek miatt az ipari- és gépjárműadóból azonban még mintegy 40 millió forint kintlévőségünk van.

Nőtt az idegenforgalmi adó mértéke?

- Az idegenforgalmi adó személyenként és vendégéjszakánként 200 forintról 300 forintra emelkedett és a helyi adókról szóló törvény változása miatt már a 70 év felettiek sem mentesek az adókötelezettség alól.

Mozgáskorlátozottak gépjárműadó kedvezménye

Jelentős változások történtek a mozgáskorlátozottak kedvezményjogosultságának igazolási eljárásában is. Melyek ezek?

- Január elsejétől a jogszabály-módosítások miatt a súlyos mozgáskorlátozottak gépjárműadó mentességben csak akkor részesülhetnek, ha jogosultságukat 2012. március 30 után keltezett szakvéleménnyel, szakhatósági állásfoglalással igazolják. A 2011. július napját megelőzően kiállított úgynevezett „7 pontos” igazolással, valamint a 2011. július 1 és 2012. március 30. között kiadott szakértői szakvéleménnyel rendelkezők 2013. évtől már nem tekinthetők súlyos mozgáskorlátozottaknak, így gépjárműadó mentességre sem jogosultak. Ahhoz, hogy ebben az évben is élvezzék az adómentességet - függetlenül attól, hogy egészségi állapotuk évek, esetleg évtizedek óta véglegesnek tekinthető – felülvizsgálaton kell részt venniük és a súlyos mozgáskorlátozottságukat megállapító új igazolást kell beszerezniük. A közlekedőképesség minősítését az okmányirodában végzik. A kérelemhez csatolni kell az orvosi dokumentumok egy-egy példányát is. Tavaly mintegy kétszáz súlyosan mozgáskorlátozott részesült gépjárműadó mentességben városunkban. Amennyiben május 31-ig benyújtják a szükséges papírokat, erre az évre is jogosultak az adómentességre.

Tízszeres környezetterhelési büntetés

Komoly büntetésre számíthat ettől az évtől kezdve az, aki bár tehetné, mégsem kötötte még rá ingatlanját a szennyvíz-csatorna hálózatra. Mekkora a mérték?

- A környezetterhelési díjról szóló törvény változásának értelmében, a talajterhelési díj egységdíjának mértéke tavaly február óta az addigi köbméterenként 120 forintról 1200 forintra nőtt. A talajterhelési díj mértékét ez az egységdíj, valamint a település közigazgatási területére vonatkozó úgynevezett területérzékenységi szorzó alapján kell számolni. Kiskőrös, a felszín alatti vizek állapotát tekintve az „érzékeny területeken lévő” települési besorolás kategóriába tartozik, ezért ránk az 1,5-ös területérzékenységi szorzó érvényes. Ez azt jelenti, hogy minden köbméter elfogyasztott víz után – 1200 x 1,5 – vagyis 1800 forint talajterhelési díjat kell annak a fogyasztónak fizetni, aki nem kötött rá az ingatlanja előtt már kiépített szennyvízcsatorna-hálózatra. A talajterhelési díjat a fogyasztónak önadózás útján kell bevallania és megfizetnie legkésőbb március 31-ig. A magasabb díjtétellel tehát először idén szembesülnek a fogyasztók.

Boda Zsuzsa 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés