Hat a vallásos nevelés a diákokra Nyomtatás E-mail
2013. január 10. csütörtök, 07:48

Aktívan telt az evangélikus gimnázium első két hónapja - osztotta meg lapunkkal tapasztalatait Szentgyörgyiné Szlovák Mária igazgató. Az új tanév a cserediák kapcsolatok ápolásával indult. 

KÜLFÖLDI KAPCSOLATOK

- Hollandiából tíz diák töltött nálunk egy hetet, majd Görögországban jártak tanulóink – mondja az igazgató asszony. 

- A kertészek a szakmai ismeretszerzésen túl egy csigafarmra és egy sajtüzembe is ellátogattak. Az angol nyelvre épülő cserediák kapcsolatunk ápolása mellett az idén egy újabb projektre is készülünk. Egy Comenius program keretében vendégül láttuk a projekthez csatlakozó osztrák, két német, lengyel és lett iskolák delegációit. Reméljük, általuk bővülhet a külföldi cserediák kapcsolati rendszerünk, többek között nyitni tudunk orosz nyelvterületek irányába is. Göttingen iskolájával is több évtizedes kapcsolatunk van, ami az utóbbi években egy kicsit háttérbe szorult. A közelmúltban azonban a kiskőrösi német szakos tanárok látogatták meg a partneriskolát. Gimnáziumunk adott otthont annak a nagyszabású rendezvénynek is, melyen az érettségi vizsgaelnökök képzése zajlott. A háromnapos továbbképzés alatt sok megyebeli intézmény szaktanára, igazgatója érkezett a városba, ismerkedett meg az evangélikus fenntartású intézményünkkel - mondta Szentgyörgyiné. 

EGYHÁZI SZELLEMISÉG 

- Az intézmény első csendesnapján Gáncs Péter püspök és Radosné Lengyel Anna egyházkerületi felügyelő mellett számos egyházi vezető tisztelte meg iskolánkat. Öröm számunkra, hogy diákjaink példamutatóan viselkedtek, nyíltak és befogadók voltak a rendezvény alatt csakúgy, mint a mára megszokott áhítatokon. Kicsit tartottunk attól, hogy a csendesnapot záró Tamás-misén kevesen kérik majd a személyes áldást, de számunkra is meglepővolt, hogy a diákok közül milyen sokan sorakoztak a különböző felekezetek lelkipásztorai előtt. Szerencsésnek tartom, hogy alakult a házon belül egy modern zenei alapokon nyugvó együttes, akik igen aktívan kiveszik részüket a közös vallási programok színesebbé tételében. Több diákunk szolgálatot vállalt már a Jó Pásztor Szeretetotthonban, az idősek köszöntésén, és egy vasárnapi istentiszteleten is. Itt, az intézmény falai között változást érzékelünk abban is, hogy már most kevesebb a csúnya beszéd és az igazolatlan hiányzás. A hitoktatói gárda konstruktív, a diákokkal közvetlenek – mondja elégedetten az igazgató. 

RÖVIDESEN SZALAGAVATÓ

- Tanári karunk is bővült. Almási Tímea német-magyar szakos tanárként, Szabó Zoltán pedig testnevelőként jött vissza egykori iskolájába. Az irodai személyzet is változott, mivel a Kiskőrösi Evangélikus Iskola központi intézménye lettünk. Több irodahelyiséget kellett kialakítanunk, hogy mindenki elférjen. Például, nálunk fizetik be az óvodás szülők is az ellátás költségeit. A közelmúltban az egyik folyosó festésével végeztünk, most pedig egy-egy tanterem festése zajlik. Szépülünk, épülünk, és nagy várakozással és  némi izgalommal várjuk a december 8-án tartandó Szalagavatónkat, melyre szeretettel várjuk a meghívott szülőket, vendégeket - tette hozzá az igazgatónő.

vnm

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés