Egyre több a hepatitiszes drogos – Kati intravénásan? Nyomtatás E-mail
2013. január 09. szerda, 07:52

Extrém szorongások, gyógyíthatatlan fertőzések, paranoid látomások - ezt produkálják a kábszerről letérők. A legrosszabb, ha a homokba dugjuk a fejünket. A drogfogyasztásról még mindig keveset beszélünk. Egyre több ugyanis a függő. Sok esetben a tájékozatlanság miatt kerülnek  szorult helyzetbe a fiatalok. A drogtól nem félni kell, hanem megismerni - vallja dr. Zacher Gábor, az ország legismertebb toxikológusa. Ez persze korántsem azt jelenti, hogy ki kell próbálni! De azt igen, hogy érdemes körbejárni a témát, főként családi körben.

Szedmák Franciska pszichológussal beszélgettünk, aki drogfüggőket próbál a helyes útra terelni. 

- Sajnos, egyre elterjedtebbek a designer drogok. Oka nagyon egyszerű, amikor a piacra kerül, akkor még legális, hiszen növényvédőszerként vagy fürdősóként lehet kapni, másrészt olcsóbb, mint a hasonló hatású tiltott szer. A 80-as években az ecstasy volt ilyen, most pedig a mefedron éli fénykorát. Bár korábban neves szakértők is azt nyilatkozták, nem találtak a fogyasztók szervezetében kóros elváltozást, a legtöbben másnapra kialudták a Katit, ahogy a mefedront köznéven hívják. Mára azonban fordult a kocka, az idő bebizonyította, óriási károkat okoznak ezek a vegyületek. A mefedron hatását tekintve olyan mint az amfetaminszármazékok vagy a kokain. A hatóanyagot, a MDPV-t (MP4 az utcai szlengben) szintetikus speed-ként is emlegítik. Sok heroinista átállt az MDPV-re, ami jól mutatja a szer emberi szervezetre gyakorolt hatását. Ezeket a drogokat is különbözőképpen fogyasztják (orrba szívják, cigarettába tekerik), de egyre inkább terjed az intravénás használata. A metás kölykök 90 %-a bekattant, és paranoid kórkép mutatkozott náluk, mikor jöttek le róla, nem egy került ezért pszichiátriára. Pszichotikus tünetként megjelenhet megszállás, a holtak látása, paranoid elemek, mint hogy rendőrök üldözik, mindenki őt nézi az utcán, úgy érzi menekülnie kell. Ugyanakkor az agresszív viselkedés is megjelenhet. Szélsőséges helyzetben akár a családjukra, barátaikra is rátámadhatnak. A használók olykor beszámolnak illúziókról és hallucinációkról, melyek igen kellemetlenek, kaotikusak, szürreálisak. A legveszélyesebb, hogy elvonásban is megjelennek ezek a tünetek. Mint az LSD-nél, egy flash back akár évek múlva is előjöhet. Nem beszélve arról, hogy ezeket a szereket is túl lehet adagolni. Találkoztam olyan fiúval, aki be MP4-ezve egymás után vagy négyszer belőtte magát és agyvérzést kapott.

Hogy mi lehet szembetűnő a szülőnek? Például krónikus fogyás, akár 1 hónap alatt 20 kilós súlyveszteség, másrészt akut pszichiátriai kezelést igénylő tünetek. Emellett pedig említésre méltó, hogy az utóbbi években ugrásszerűen terjed a Hepatitis C a  drogosok körében. Ennek főleg az az oka, hogy a fiatalabb generáció a legtöbb drogot intravénásan is belövi magának. Így sokkal intenzívebb élményt nyújt, mintha a szert orrba szívná fel. Az intravénás szerhasználat viszont növeli a Hepatitis C-sek arányát, ugyanis a tűhasználat sok esetben nem megfelelő, és egy tűvel többen is beszúrják magukat. Probléma a tájékozatlanság. A legveszélyeztetettebb csoport a periférián élő, aluliskolázott fiatalkorúak, akik tudomást sem akarnak venni a betegségről, illetve olyan tévképzetben élnek, hogy ha forró vízben elmossák a használt tűt, az már fertőtlenítve van. Az ilyen hiedelmek miatt is évről évre nő a fertőzöttek száma. A Hepatitis C nagyon veszélyes betegség, mivel egyelőre gyógyíthatatlan, és védőoltás sincs ellene. Ugyan kezelése már lehetséges, de májromboló hatását csak lassítani lehet, megszűntetni nem. A droggal kapcsolatban ne legyünk képmutatóak (ne mondjuk, hogy egy szál füves cigaretta elszívásába is bele lehet halni, mert ezzel a kamasz önérzetét sértjük, egy ilyen kijelentéssel gyakorlatilag hülyének nézzük), és a fiatalokat minden prevenciós eszközzel próbáljuk meg támogatni, és tájékoztatni! A szülők beszélgessenek a gyerekeikkel, ne legyen tabu a drog téma!

-v-

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés