Get Adobe Flash player
Széles mosoly a sötét éjben… Nyomtatás E-mail
2012. december 07. péntek, 07:40

Mindenszentek napjának előestéjén a megszokott sétámat tettem a városunk későesti fényei alatt. A nyugalom lüktetését egy pillanat alatt embercsoport zaja zavarta meg. 

Lassítottam. A félhomályból kisötétedő alakok meg- és rádöbbentettek; Halloween ünnepe van. Hagytam volna a vidám társaságot hadd menjen a maga útján, de ők észrevették, hogy a lépteim lassulnak, visszafordultak. - Gyere ide, fényképeszkedni fogunk, állj közénk! – szólítottak meg. Odamentem, körbevett a nyolctagú színes csoport. Széles mosoly a sötét éjben... Elkészültek a fotók… Majd együtt folytattuk az utunkat, beszélgetve. Kedves, vidám társaság, 13-16 év közötti, maskarába öltözött hölgy-gyanús fiatalok. Megtisztelő volt a barátságuk. - Tudja, hogy Halloween van? - kérdezte az egyikük, most már magázóra fogva, s indokolva a feketére készült sminkjüket, illetve az aranyszínű ördögszarv kellékekbe öltözött külsejüket. - Igen, tudom - feleltem. Kis idő múlva én is kérdeztem: - S ti tudjátok, mi van rajtatok? Ezek a kellékek? - Igen, igen - mondom én, de tudjátok mit jelent az aranyszínű szarv ott a fejeteken, a fekete szemek, a tök-lampion, és a csontváz? Egyáltalán, hogy mi az a Halloween? Nem tudták a jelentését, de a rajtuk lévő kellék-szimbólumok jelentése is ismeretlen volt a számukra. A közös utunk már rövid volt, így csak a remény maradt, majd egyszer valahol folytatni tudjuk a beszélgetést. Hatások sodrásában vagy tudatosan? Ezek a fiatalok nem tudták, miért fekete a színű a „sminkjük”, miért kell, hogy ördög-szarva legyen az embernek Halloween-ünnepen.

Csak annyit tudtak, mások is ezt teszik, s ezért jó buli. Fontos kérdés (s ez már túl mutat az ünnepen), mi határozza meg a döntéseinket, a tudatosság, vagy a „tömeghatás” sodrása? Van-e kiforrott értékkaraktere a családunknak, mely a különböző korú, nemű családtagok egymás közötti érvelésével folyamatosan fejlődik, ezen keresztül képesek önmaguk és értékítéletük meghatározására. A tömeghatás, korunk kegyetlen sodró ereje, szuggesztív hatást gyakorol az emberre, mely elsöpörheti a meggyőződés nélküli vagy akaratgyenge embert. Figyelj oda, mit eszel! Szól az „Ételbiztonság” reklámja, mely felhívja a figyelmet, a tudatosság fontosságára, mert csak így tudjuk magunkat megóvni az egészségünkre káros hatásoktól. Ha fontos tudnunk, hogy mit tartalmaz  az élelmiszer, melyet leveszünk az üzlet polcairól, vagy hogy mi van a pohárban, amit elénk tesznek, fontos mérlegelnünk azt is, mihez adjuk a „szívünket-lelkünket”, mert azok a lényünk, személyiségünk mélyebb területeit érintik és alakítják!

LELKI EGÉSZSÉG-ÁPOLÁS

2012. októberében Székesfehérvárott rendezték meg a Lelki Egészség Világnapját. A szervezők elmondták; rendezvényük célja elsősorban annak hangsúlyozása, hogy tudatosan mozgósítsuk belső és közösségi erőforrásainkat a körülöttünk zajló világ nyomásaival szemben, megőrizve ezáltal lelki egészségünket. A program a figyelem középpontjába helyezi a hit és a család erejének jelentősségét. Fontosnak tartja, hogy az utánunk jövő nemzedékben is tudatosuljon a lelki és érzelmi egészség egyéni felelőssége és fontossága.

A KIPRÓBÁLT FORRÁS

Az ember legalapvetőbb szabadságjoga, hogy azt és úgy higgyen, amit és ahogy akar, kivéve, ha ezzel mások életét károsan befolyásolja. A sokszínűség áldás, egyben üzenet is: lehet másképpen is gondolkodni, élni, s talán kutatni a mások erejének, békességének forrás-titkát. Jézus élete ilyen példa, lehetőség és tiszta forrás az emberiség számára, örök törvényszerűséggel: „Ha ott vagyok, ahol lennem kell, ha azt teszem, amit tennem kell, akkor az történik (velem, általam),aminek történnie kell!”

Városi Ferenc

lelkipásztor

Magyar Pünkösdi Egyház

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés