Így tanulj nyelveket! Nyomtatás E-mail
2012. november 26. hétfő, 08:28

Litauszki Sándor csendes, visszafogott személyiség. Minden vasárnap részt vesz az evangélikus istentiszteleten, sokat olvas, szabadidejében pedig diákokat segít az idegen nyelvek elsajátításában. Sándor ugyanis nagy „mágus” a nyelvek területén. Büszke paraszti származására, családjában ő volt az első, akinek lehetősége adódott diplomát szerezni.

- Szüleim szőlőművelő emberek. Nagyon szigorúan neveltek, mindig kikérdezték a leckémet, mindennel el kellett számolnom. Az általános iskola nyolcadik évében megnyertem a helyesírás körzeti versenyt, már akkor felfigyeltek rá, hogy jó a nyelvérzékem. Gyerekkoromban arról álmodoztam, hogy sportriporter leszek. Nem így alakult. Mára három felsőfokú nyelvvizsgám van, angolból, németből és oroszból. Mindhárom gazdasági és társadalmi szakmai felsőfok. 

- Minden felvételi előtt álló diáknak javasolom, ha továbbtanulásához pluszpontra van szüksége, nyelvvizsgázzon, és szakmai felsőfokot tegyen le, mert az sokkal könnyebb, mint az általános felsőfok. Én is ezt tettem. Első diplomám közgazdász, melyet a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szereztem, majd a Külkereskedelmi Főiskolán végeztem egy angol szakfordító és tolmács szakot. Két éve egy hasonló szakfordítói szakot oroszból a BME-n, most pedig németből. Hogy miért pont ez a három nyelv? Mert ezek állnak hozzánk közelebb. Az angol és a német germán nyelv, az orosz szláv. Nekünk, magyaroknak ezek könnyebben tanulhatóak, mint az újlatin nyelvcsaládból származó francia, olasz vagy spanyol. Ha össze kell hasonlítani, számomra az angol volt a  legkönnyebben elsajátítható, az orosz kicsit nehezebb, a német pedig a legnehezebb. Kisnyelvekkel pedig nem érdemes foglalkozni, mert csak specifikusan használhatók. Annak viszont érdemes, akinek konkrét elképzelése, állásajánlata vagy kötődése van az adott nyelvterületen. Sajnos, nekem nem adatott meg, hogy külföldön gyarapíthassam a tudásom, csupán a szorgalom révén jutottam nyelvtudáshoz. Viszont aki teheti, utazzon, és élő környezetben hasznosítsa, gyarapítsa szókincsét. 

A szülőknek is azt üzenem, minél kisebb korban kezdjék el taníttatni gyerekeiket idegen nyelvekre, akár már óvodásként.

vnm

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés