Get Adobe Flash player
Medvehagyma – nemcsak fűszer, gyógynövény is Nyomtatás E-mail
2012. október 03. szerda, 06:29

A Dunántúlon a medvehagyma, sokoldalú felhasználása és széleskörű gyógyhatása közismert.

 Az alföldön, csak az utóbbi néhány évben kezdjük felfedezni ezt az intenzív ízű fűszer-gyógynövént. Kovács Zoltán is a Dunántúlról hozta magával a medvehagymakultúrát, ahová piacozni jár. Először saját felhasználásra készítette el az ott tanult módon: sóval és oliva olajjal összekeverve a ledarált medvehagymát. Mivel kicsit több készült a családi igénynél, a felesleget kivitte a piacra, ahol rövid idő alatt elkapkodták. Így született az elhatározás: igyekszik az alföld minél több táján megismertetni a medvehagymát.

– Onnan kapta a nevét, hogy téli álmából felébredve ezt fogyasztja a medve, ugyanis ösztönösen tudja: ettől helyreáll a bélműködése, az emésztése, és a tavaszi fáradság leküzdésében is segíti – meséli a Dunántúlon közismert történetet Kovács Zoltán, aki a Bakonyban, szedi az alapanyagot. Úgy tartják, hogy csökkenti a vérnyomást, javítja a szív- és érrendszer működését, csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést és a máj méregtelenítését, gátolja a vérrögképződést, emlékezetjavító, vírus- és baktériumölő hatású. Kovács Zoltán szerint nem csak kellemes ízt ad az ételnek, de gyógyhatását főzés után is megőrzi. Minden ételben használható, amibe fokhagymát teszünk, ráadásul fogyasztása után egy fogmosással helyrehozható a lehelet.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés