Háromnapos forgataggal ünnepelt Akasztó Nyomtatás E-mail
2012. szeptember 24. hétfő, 06:27

Háromnapos forgataggal várta vendégeit az Akasztói Mária-napi Búcsú és Falunapok rendezvénye szeptember első hétvégéjén. Hetedikén, pénteken a település főterén Szüreti House Partyval vette kezdetét az ünnep, majd szombat-vasárnap számos program gondoskodott a tartalmas szórakozásról. Osztoztak az akasztóiak jókedvében a testvértelepülések delegációi is, Krasznáról és Adáról is eljöttek a régi barátok, ismerősök.

Szombaton „Akasztó rejtett kincsei” címmel nyílt kiállítás a faluházban, ahol a nagyközönség az amatőr festő, csuhéfonó munkái mellett értékes kaktuszgyűjteményt, virágkiállítást is láthatott. Az Akasztói Borbarát Borrend a település egyik fő megélhetési forrásának adózva a község kiskőrösi bejárójánál „településköszöntő” ászokhordó emlékművet avatott. Este a főtéren nyilvános borlovag avatáson kapott borlovagi talárt Varga Albert ifjúgazda, aki eredményes gazdálkodásával viszi tovább a családi hagyományokat. Ugyancsak borlovag lett Suhajda Krisztián, a Boranal Kft. főborásza és Dóró Ernő. Posztumusz kapott borlovagi címet néhai Suhajda Mihály. Két tiszteletbeli taggal is bővült a borrend, Bogáromi János, a BodenVin Kft vezetője, valamint Bognár Gábor, a Bognár-Vin Kft. vezetője személyében.

Helységjelző rovástáblát is avattak az idei Mária-napi búcsún Akasztón. A táblát Szondi Miklós rovásírás oktató, valamint Suhajda Krisztián, a megyei közgyűlés tagja, a táblák felajánlója avatták fel. Mint azt Suhajda Antal polgármester az ünnepi percekben elmondta, a magyar nép ezer szállal kötődik a rováshoz. Kiemelte: Akasztón is számos régészeti leleten fedezték fel a magyar rovásbetűket. A rovásírás elismerésével és alkalmazásával jó úton haladuk afelé, hogy múltunkat elismerjük, megismerjük-hangsúlyozta a település első embere, aki lényegesnek tartja, hogy csakis múltbéli gyökereink ismeretében építkezhetünk a biztosabb jövő megteremtése érdekében. Mint azt Suhajda Krisztián elmondta, ezek a táblák üzenetet hordoznak ezentúl mindenki számára, aki Akasztóra betér majd, vagy átutazik a településen az 53-as főúton.Bár az idei szüret eredményessége igencsak elmarad az elmúlt években megszokottól, a termés ünneplése többéves hagyomány Akasztón is, mint ahogyan a templomuk névadója, a település védőszentje, Szűz Mária ünneplése is. Természetes tehát, hogy az itt élő emberek számára e két jeles ünnep összefonódik. A Mária napi búcsú ennek jegyében vasárnap szentmisével folytatódott, majd délután szüreti felvonulás teljesítette ki az ünneplést. A szabadtéri színpadon pedig egymást érték a műsorok, ahol a helyi és környékbeli tehetségek mellett számos vendégművész is fellépett. Az estéket koncertek és vidám hangulatú zemés programok tették emlékezetessé. Suhajda Antal polgármester ezúton is köszönetet mond a lakosoknak és a helyi vállalkozóknak, hogy karöltve hozzájárultak ahhoz, hogy ismét sikeres és emlékezetes legyen Akasztó több éve hagyományos nagyrendezvénye, megkímélve a települési büdzsét a kiadásoktól.

Boda Zsuzsa

 

Hozzászólások  

 
#1 Stella 2012-10-01 19:30
Jó evebing Zsuzsa, kérjük, lépjen velem kapcsolatba. Itt az én e-mail: mikaelgallo@yah oo.fr I kérdései vannak Kiskőrösi vegyes ktsz. Sok köszönet.
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés