A szemét metamorfózisa a kifutón Nyomtatás E-mail
2012. szeptember 11. kedd, 06:56

Megnyerte kategóriájában az „Újrahasznosítás, avagy a szemét metamorfózisa” elnevezésű divattervezői pályázatot a soltvadkerti Iványi Melinda. A 10-24 év közötti fi atalok számára meghirdetett versenyben arra voltak kíváncsiak a kiírók, hogyan lesz a hulladékból szemet gyönyörködtető, trendi ruha. A felhívásra több százan küldtek be pályázatot, közülük csak a legjobbakat hívták be a döntőbe, hogy ott a zsűri szeme láttára készítsék el alkotásukat. 

Lindy a soltvadkerti általános iskola elvégzése után a kecskeméti Kandó Kálmán Ruhaipari Szakközépiskolában sajátította el a szakma alapjait, majd ezt követően elvégezte a Budapesti Modell Divatiskola divat-stílustervező szakát. Jó rajzkészsége már gyermekkorában megmutatkozott, később rajztanárnál tökéletesítette tudását. Időközben a kifutók világával is megismerkedett, modellként is ismertté vált a neve. Több ruhatervezővel is együtt dolgozott, a ruhakészítés fortélyaiba édesapja, Iványi Zoltán szabóságában is alkalma volt  bepillantani. Napjainkban már csak a ruhatervezésre koncentrál, a fotózást hobbiszinten műveli, de az ott szerzett tapasztalatokat sikerrel kamatoztatja munkája során. A pályázatra tervezett ruha elkészítéséhez több, a nejlon gyártása során keletkezett hulladék alapanyagot, műanyagot, üres cigarettásdobozokat, cipőfűzőket is felhasznált. A fehér festékkel lefújt gömbszoknya és fejfedő alapja műanyag, erre rögzítette a cigarettásdobozokat. 

Mint mondja, a fejfedővel, valamint a fűzővel azt akarta kifejezni, hogy a szenynyezett környezet szinte megfojt minket. A szoknya a földgömbön uralkodó globalizált szemetelést jelképezi. Az ifjú divattervező szándéka szerint ruhája gondolkodásra késztet, ráébreszti az  embereket, hogy mekkora veszélyt rejt a Földet lassan elborító szemét.

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés