Pintér József: egy elégedett ember Nyomtatás E-mail
2012. szeptember 10. hétfő, 07:26

10 éves volt Pintér József, amikor elvállalta, hogy elkészíti egy sparhert sütőterét. Vett két kályhacsövet három forintért, hozzátette a munkáját meg a kreativitását, és keresett 30 forintot. Pályafutása alig néhány év múlva iparosként folytatódott. A következő évtizedekért akadnak, akik szerencsésnek, mások inkább tudatosnak tartják, hiszen mindig megtalálta melyik út visz a sikerhez. Ma már ügyfelei közé tartozik – sok más mellett – a Paksi Atomerőmű Zrt., az ALSTOM, vagy a Siemens.

Az erőművi-, atomerőművi-, valamint ipari létesítmények kivitelezése, szerelése, karbantartása terén referenciáik széles köre jelent garanciát a szakszerű kivitelezésre, de a Pintér Művek neve jól cseng az energetikai iparban is. Mintegy húsz éve készítenek reaktorokat a Paksi Atomerőmű számára, korábban terveztek és gyártottak atomerőművi berendezéseket is a cégnek, most pedig egy újabb közös munka lehetősége látszik kirajzolódni. Pintér József bízik abban, hogy a két évtizednyi közös múlt csak a kezdet, és még nagyon sok kihívásban tudnak együttdolgozni.

A Siemens megbízásából Európában egyedülálló gázturbinákat készítenek a gyárban, melynek eredményeként a világszerte ismert és elismert cég kiemelt beszállítói lettek. E minőségében az alföldi városban 10-20 tonnás, 5-6 méter átmérőjű, magas minőséget képviselő eszközöket gyártanak a Siemens és az Alstrom számára.

– Elégedett ember?

– Mindig az volt a vágyam, hogy saját gyáram legyen, és ne parancsoljon senki. Elégedett vagyok, hiszen amit kívántam teljesült, és eljutottam oda, ahová ebben a szakmában el lehetett. Most már azt tartom a legfontosabb feladatomnak, hogy megfelelő  munkakörülményeket, biztos megélhetést teremtsek a régi, hűséges dolgozóimnak, és lehetőséget adjak tehetséges fiataloknak.

– Nehéz volt eljutni idáig?

– Egyszerűbb, mint azt sokan gondolják. Nem kellett más hozzá, mint kitartás, emberekbe vetett bizalom, jó munka- és emberi kapcsolatok. Istenadta képességem, hogy mindig tudtam a kudarcaimból erélyt kovácsolni, és sosem várok többet mástól, mint amit önmagamtól is megkövetelek. 

– Tehát a titkot keresőknek csalódniuk kell?

– Ha van titok, az ennyi: határidőre, jót kell csinálni. Az én szememben közömbös, hogy egy üzletet pecsétes szerződés, vagy baráti kézfogás szentesített, amit vállaltam, ahhoz minden körülmények között tartom magam.

– Milyen tanácsot adna a kezdő vállalkozóknak?

– A sikert mérjék mindig a lehetőségekhez, a nyereséget forgassák vissza, válasszák meg jól a munkatársaikat, hitelt pedig csak akkor vegyenek fel, ha biztosan tudják, hogy busásan megtérül.

– Van, amit megbánt?

– Semmit. Ami hibát elkövettem, arra szükség volt, mert megtanított valamire. Szerintem az a baj, ha valaki ugyanazt a hibát újra elköveti.

– Önfejű ember?

– Alapelvem, hogy több embernek több esze van. Tisztában vagyok azzal, hogy saját személyiségemet, álláspontomat is csak mások tükrében tudom fejleszteni. Értékelem és nagyra tartom a tudást és a tapasztalatot, legyen szó magamról, vagy másokról. Munkáltatóként határozott vagyok, de nem restellem beismerni azt sem, ha tévedtem.

– Hogy érinti a Pintér Műveket a válság?

– A cég jövőjét és életképességét hosszú távon biztosítják megrendeléseink, így a válság hatását annyiban érezzük, hogy a korábban évről évre folyamatosan emelkedő eredményeink most egy elfogadható szinten stagnálnak. Ezt a helyzetet azonban nem tekintem többnek egy újabb kihívásnál, amikor ismét bizonyságát kell adnunk, hogy képesek vagyunk megújulni. Meggyőződésem, hogy társadalmi szinten annál kisebb veszteséggel léphetünk túl a válságon, minél több embert sikerül a munkaerő-piacon tartani. Távlatokban gondolkodva pedig annál jobb esélyünk van az újrakezdésre, minél magasabb színvonalon képezzük a szakembereinket. 

– Hosszú ideje a 100 leggazdagabb magyar között tartják számon. Fontos Önnek a pénz, a jómód?

– A pénz számomra eszköz és nem cél. Nem izgat, hogy mennyi van belőle, nem számolgatom, hogy mennyit kerestem egy munkán. Azt viszont nagyon fontosnak tartom, hogy a hiánya semmiben se korlátozhasson.

– Mit jelent Önnek Kecel?

– Ideköt mindaz, ami az életemben igazán fontos: az otthon, a család, a vállalkozás. Ez a város a sikereim bölcsője, itt voltam gyerek, itt váltam férfi vá, férjé, családapává, nagyapává, vállalkozóvá, vagyonos emberré… Ebből adódóan szívügyemnek tekintek minden kezdeményezést, ami a fejlődését szolgálja. Sohasem gondoltam arra, hogy máshová helyezzem át a vállalkozásom székhelyét. Fontos számomra, hogy minél több keceli embernek adjak munkát, hogy a szülővárosom is profi táljon a vállalkozásom sikereiből. Ennek az igyekezetnek a megnyilvánulása a Pintér Művek által fenntartott országos hírű Haditechnikai Park, vagy az olyan, nagy hagyománnyal rendelkező programok, városi rendezvények felkarolása, mint a Flóra Fesztivál. Meggyőződésem, hogy ebben az élhető, fejlődőképes városban a legfontosabb feladatunk, közös felelősségünk vonzó jövőképet, perspektívát mutatni a fi ataloknak. Így érhetjük el, hogy kiművelt emberfőként visszatérjenek ide dolgozni, alkotni, a közösséget szolgálni, családot alapítani. 

Úgy érzem, hogy a Pintér Művek jó példa arra, hogy a sikerért nem kell elhagyni a szülőföldet. 

Tóth Tímea 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés