Get Adobe Flash player
„Felkészülni! Vigyázz! PIHENJ!” Kitört a Vakáció Nyomtatás E-mail
2011. június 28. kedd, 07:37

 

A közel tíz hónapig tartó tanév június közepe táján ér véget. Az utolsó tanítási napokon a táblára írják a diákok a „VAKÁCIÓ” szó betűit. Először az  Ó betűt, majd a többi hatot, miután elkezdődik a több mint két hónapig tartó nyári szünet. Jánosi Ferenc Ifjúság -és Családépítő Szolgálat országos koordinátorát kérdezem; hogyan készítitek fel a falak közül kiszabadult diákokat a vakációzásra, s miről beszélgettek az utolsó órákon?

    Minden diák már a napokat számlálja, hogy mikor jön a VAKÁCIÓ. Mindjárt vége ennek a tanévnek: „utolsó nap nem fog a kréta és nem fog az agy”. A nyolcadikosok a ballagási ceremóniára készülnek, hogy lezárjanak egy fontos szakaszt az életükben. Minden diák várja a vakációt, de amikor eljön, többen is panaszkodnak, hogy nem tudnak mit kezdeni a túl sok szabadidővel, így az legtöbbször nincs is jól kihasználva.

    A vakáció igen sok élménnyel gazdagíthatja egy diák életét, de veszélyekre is érdemes figyelnünk, különösen nekünk, akik tizenéveseket oktatunk és nevelünk. A nyár valakiknek a táborozás, a strandolás, vagyis a kikapcsolódás és feltöltődés időszaka. Azonban találkoztam fiatalokkal, akik 5-6 órát is, megállás nélkül, a számítógép teremben töltenek és brutális, agresszív játékokkal játszanak. Mások viszont inkább fesztiválról fesztiválra, és egyik buliból a másikba járnak, így kiszolgáltatva magukat a túlzott alkoholfogyasztásnak és kábítószerezésnek is. Az unalom és kíváncsiság csak fokozza a tudatmódosító szerek kísértését. E tanév végén gyakran mondtam a diákoknak: „Vigyázzatok magatokra! Ősszel szeretnék újból találkozni veletek!”

    A pihenés fontos eleme az életünknek. Ez alatt nem csak az alvást értjük, hanem az egyéb olyan tevékenységeket is, amelyeket jókedvvel teszünk, tehát kikapcsolódunk. Ezt hívhatjuk aktív pihenésnek. Ma már sok tizenéves nyáron sem vesz kezébe könyvet, de egyéb kültéri tevékenységekben, például sportokban sem vesz részt, így a szabadidő eltöltése gyakran csak a virtuális világban valósul meg.

    A Bibliában azt olvassuk, hogy amikor Isten megteremtette a világegyetemet, a munkája után megpihent és megáldotta azt, amit alkotott. Isten az embernek is megparancsolta a pihenést. Teremtettségünkből fakadóan, a nyugalom napjára mindenkinek szüksége van. A régi paraszt ember még a földjét is megpihentette úgy, hogy bizonyos helyekre nem vetett semmit. Pihentette a földet, hogy amikor vetni fog bele, akkor még több termést tudjon hozni. 

    A felgyorsult világunkban, ma már nincs időnk a pihenésre, feltöltődésre, és még kevésbé értékelésre. Kevesen teszik fel a kérdést: „Mi az, amit jól tettem?” vagy „Melyek azok a területek, ahol fejlődnöm kel?”. Egyre kevesebb ember fordít időt arra, hogy tervezze életét, kapcsolatait és jövőjét. A vakációt tudatosan terveznünk kell, egyénileg és családilag is. Rengeteg élménytől fosztjuk meg magunkat és családunkat is, ha nem tudunk együtt pihenni. Amikor én gyerek voltam, szüleimmel sajnos egyszer sem mentünk el nyaralni. Ennek hiányát még felnőttként is érzem, ezért tudatosan tervezem, hogy a gyermekeimnek és feleségemnek élményeket biztosítsak, amelyek által feltöltődnek és lesz, miről meséljenek. 

    Az elmúlt napokban érdekes gondolatokat olvastam a Bibliából, a Példabeszédek könyvéből: „Aki nyáron gyűjt, az eszes fiú, de aki aratáskor alszik, az szégyellni való.” és „aki műveli földjét, jóllakik kenyérrel, de aki hiábavalóságokat hajszol, az esztelen.”. Mindkét bibliai gondolat felhívja figyelmünket a cselekvésre, hogy gyűjtsünk és műveljük a ránk bízott dolgokat. Pihenés területén mit gyűjthetünk nyáron? Gyűjthetünk például élményeket, ismeretet, reménységet, hitet, szeretetet, barátokat, jó beszélgetéseket, meghitt és felejthetetlen pillanatokat.  

    Azt kívánom a kedves Olvasóknak, hogy ez a nyár a jó dolgok és maradandó értékek gyűjtésének ideje legyen, és ezen kincsek által gazdagodjon egyéni életünk. Figyeljünk az egészségünkre, a családunkra, házastársunkra, de figyeljünk a Jó Istenre is, hogy megérthessük, mennyire szeret minket, hiszen jó terve van az életünk felől.

Köszönöm Jánosi Ferenc Ifjúság –és Családépítő munkatársunknak a nyári vakációs útravalót. 

Kívánok minden diáknak  élményekben gazdag, vidám, balesetmentes nyári szünidőt. Szülőknek, nagyszülőknek kívánom, hogy tölthessenek minél több időt gyermekeikkel, mely életre szóló élményt jelenthet a családtagok számára.

Városi Ferenc

MPE (Magyar Pünkösdi Egyház) lelkipásztora.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés