A helyőrség negyven éve Nyomtatás E-mail
2011. június 28. kedd, 07:34

 

Negyven évvel ezelőtt alakult meg Kiskőrösön a helyőrségi nyugállományúak klubja. Nemrégiben nagyszabású ünnepséggel emlékeztek meg a jeles évfordulóról, melyre meghívták egykori bajtársaikat, akik valamikor a kiskőrösi 93. számú Petőfi Sándor vegyvédelmi ezredben szolgáltak. 

Fadgyas István elnök meghívására eljöttek mindazon katonai szervezetek képviselői is, akik az elmúlt négy évtizedben segítették a nyugdíjas klub fennmaradását. Az emlékezetes találkozáson felelevenítették az egykori ezred történetét, ahol 1968 és 2001 között több ezer vegyvédelmis és tüzér katonát képeztek ki a haza védelmére.

A klub programsorozattal emlékezett meg a Magyar Honvédelem Napjáról. Megkoszorúzták a Pátria épületének falán elhelyezett táblát, mellyel az ezred egykori katonáinak állítottak mementót. A sétáló utcában a nagyközönség számára gondoskodtak érdekes látnivalókról. Deli Pál kaskantyúi gyűjtő a nyugállományúak 

meghívására társult a rendezvényhez és számos értékes „kincset” hozott magával a mintegy háromezer darabos gyűjteményéből. Többek között egyenruhákat, kitüntetéseket, jelvényeket, okiratokat, dokumentumokat. A gyűjtő nemrégiben vásárolt új szerzeményét is bemutatta, egy 122-es löveget, mely szinte folyamatosan az érdeklődés középpontjában állt.

Fadgyas István elnök segítőivel közel hatvan főre főzött marhapörköltet, amit a fehér asztal mellett baráti múltidéző beszélgetés közben fogyasztottak el az egykor bajtársak.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés