Három napig nyúlt a rétestészta Nyomtatás E-mail
2011. június 27. hétfő, 11:40

 

Rétessütő versenyen mérték össze tudományukat a kiskőrösi és környékbeli, valamint a hazai szlovák települések és Naszvad hagyományőrző csapata.

 A Városalapítók Napjához csatlakozó rendezvényt tizenkét évvel ezelőtt hívta életre Gmoser Györgyné Zsuzsa, a kiskőrösi szlovákok vezetője. Közel száz fürge-kezű rétessütő szaladgált az asztalok körül. Hetvenféle rétes került a kemencékbe, közöttük számos különlegesség is.

Soltvadkertről a Búzavirág asszonykórus – Pohankovics Sándorné, Faragó Jánosné és Font Józsefné – hagyományos hájas rétest sütött, a keceli Szorgos kezek csapata – Grúberné Kirschner Erika, Grúber Károly és Fejesné Kókai Judit – szilvás-kekszes, valamint grízes-meggyes különlegességgel rukkolt ki, a tázlári Rozmaring asszonykórus tagjai – Baloghné Csáki Mária, Szalainé Csendes Márta, Égető Lászlóné és Vadászné Bozsik Anikó – nyolclevelű rétest készített. A házigazda Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar csapata – Maglódi Ancsa, Dulai Györgyné, Baranyai Jánosné, Rohoska Jánosné, Persányi Jánosné, Petróczi-Kis Józsefné, Gombár Pálné, Csordás Sándorné – ezerféle tölteléket tett a hártyavékony tésztába. 

Örvendetes, hogy a hagyományőrzésben az ifjabb korosztály is immáron évről-évre részt vesz. A Barkóczi csipet-csapatot Ica nagymama fogta össze, az unokák: Bernadett, Nóra és Ádám, valamint segítőjük, Opauszki Jánosné grízes rétes újdonságokat találtak ki. De itt voltak a kiskőrösi gimnazisták is - Pagács Petra, Orbán Ágnes, Lehoczki Rea – akik Kelemen Ildikó tanárnő vezetésével meggyes-mákos, a wattaysok – Tóth István, Lendvai Ádám, Győrfy István, Flórián Fruzsina, Holczimmer Judit, Hostya Elizabet, valamint Kocsó Anikó - Ambrus Tamás tanár úr koordinálásával almás rétest sütöttek.

Szűcsné Hajdú Mária egészségügyi dolgozó, Csermák Jánosné és Hazafi Sándorné „Marika és betegei” elnevezésű csapatával medvehagymás sós-túrós rétesével hívta fel magára a figyelmet. A kiskőrösi Viczián Jánosné és Szabóné Marika egyéni versenyzőként szálltak ringbe. A naszvadi asszonyok – Pataki Erzsébet, Virág Terézia, Pasztorek Katalin, Simonics Ildikó, valamint Simonics József húzott rétesükkel bizonyították, hogy konyhaművészetükben is „egy tőről fakadtak” kiskőrösi testvéreikkel.

A házigazda Kiskőrösi Szlovák Szervezet szakácsmesterei, a szintén hagyományos káposztás húst közel négyszáz személyre négy nagy bográcsban főzték. Az ebéd után a szabadtéri színpadon ízelítőt adtak településük népdalaiból.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés