A gyors ítélet visszatart a bűntől Nyomtatás E-mail
2011. június 24. péntek, 11:36

 

Két éve áll dr. Csanády Zsolt, a Kiskőrösi Városi Ügyészség élén. Ez idő alatt jelentősen megnövekedett a gyorsított eljárásban lefolytatott ügyek száma. A cél, hogy a károsultak megnyugodjanak, az elkövetők pedig minél előbb megkapják büntetésüket.

Nemcsak a gyorsított eljárásban lefolytatott ügyek számának növekedése ró nagyobb terhet ránk - mondja dr. Csanády. - Január elsejétől személyesen is részt kell venniük az ügyészeknek a tárgyalásokon. Március elsejétől a közlekedési ügyekben Kecskemét helyett a kiskőrösi ügyészség látja el a vádképviseletet. Szeptember elsejétől pedig a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények is hozzánk tartoznak. 

Jelenleg tizenegyen dolgozunk Kiskőrösön. A feladatok sokasága indokolttá teszi, hogy még egy ügyészt foglalkoztassunk, illetve tavaly egy fogalmazót is felvettünk. Mivel bővül a létszámunk, a raktár átköltöztetésével újabb irodahelyiségeket is kialakítunk. Egy fogalmazói állásra várjuk még a jelentkezőket. A feltételek a legfőbb ügyészség honlapján olvashatók.

Milyen a bűnügyi statisztika?

- Tavaly 1280 bűnügy érkezett ügyészségünkre. A vagyon elleni bűncselekmények vezetik a sort, 477 lopási ügyben jártunk el. Második helyen a garázdaság állt 68 üggyel. 2011 első öt hónapjában 190 lopási ügy volt, viszont a zaklatások száma drasztikusan megugrott. Tavaly egész évben 9 volt, idén ez a szám már 37.

Kiemelkedő a gyorsított eljárások száma.

- Az elmúlt évben 186 gyorsított ügyet tárgyaltunk, amikor a bűncselekmény elkövetése és a jogerős ítélet között nem telt el 30 nap. Ez a vádak 40 százalékát érintette, mely országosan is kiemelkedő. A siker nagy precizitást és összehangolt együttműködést kíván a rendőrség, az ügyészség és a bíróság között. Idén már 110 gyorsított eljárású ügyben született ítélet. Ezek nagyobbrészt garázdaság, súlyos testi sértés, lopás és ittas járművezetés.

Stratégiánkon a jövőben sem kívánunk változtatni, célunk, hogy a legrövidebb időn belül zárjuk le az ügyeket, ez a bűnmegelőzés legfontosabb eleme.

 
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés