Mozogjunk az egészségünkért! Nyomtatás E-mail
2011. június 24. péntek, 11:26

 

Egyre több helyen halljuk azt, mennyire fontos az egészséges életmód, azon belül is a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás. A rohanó életvitel miatt, a felgyorsult hétköznapokban azonban nehéz maradéktalanul odafigyelni magunkra. 

Mégis, azt gondolom, mindannyian felelősek vagyunk az egészségünk megőrzéséért, melyben kulcsfontosságú a betegségek megelőzése. A sport nemcsak a testünket, de a lelkünket is felfrissíti. Még szerencsésebb, ha a természetben, a szabadban végezzük a testmozgást, hiszen a közérzetre gyakorolt hatása így még erőteljesebb. 

Az elmúlt időszakban lehetőségem nyílt arra, hogy szabadidőmben a tenisz mellett a kerékpározást is előnyben részesítsem. Feleségem régóta rendszeresen kerékpározik esténként, s az egyik alkalommal úgy döntöttem, elkísérem őt körútjára. Ekkor még nem tudtam, milyen nagy élményben lesz részem, ugyanis a mozgás felemelő hatása mellett az is nagy örömmel töltött el, hogy a Soltvadkert–Kiskőrös közötti kiépített kerékpárút milyen népszerű a különböző korosztályok között: számos fiatal és idősebb kiskőrösivel volt szerencsém találkozni. Az már az első utam során bebizonyosodott számomra, hogy egészen különleges kapcsolat van a biciklisek között, ugyanis csak mosolygós arcokat láttam, s ismeretlen emberek is örömmel köszöntek egymásnak. Idővel az is feltűnt, hogy minden alkalommal szinte ugyanazokkal találkoztam az úton, ami azt jelenti, hogy sokaknak jelent ez a mozgásfajta rendszeres sportolási lehetőséget. Azt mondhatjuk, egyfajta közösség teremtődött a kerékpárúton, amely – bízom benne – még több tagot számlál majd a későbbiek folyamán. A Soltvadkert – Kiskőrös közötti kerékpárút mára egészen Kiskunhalasig kiépítésre került. Annak köszönhetően, hogy az Európai Uniós pályázatok keretében a turizmuson túl a közlekedésbiztonság és a könnyebb munkába járás is kiemelt figyelmet kap, s a kerékpárutak fejlesztésére még nagyobb hangsúly tevődik a 2007–2013-as időszakban, Akasztóval közösen Kiskőrös is támogatást nyert a Kiskőrös–Akasztó közötti kerékpárút megépítésére, mely a tervek szerint 2012 nyarára készül el. A támogatás elnyerésével a Halascsárdáig kerékpározhatnak majd a környékbeliek és a Kiskőrösre látogató vendégek. Terveink között szerepel az is, hogy az Erdőtelki út felé biztonságosabbá tegyük a kerékpárosok számára a bejárást, ezért szintén pályázatot nyújtunk be az itteni kerékpárút megépítésére.

Nemrégiben olvastam, hogy egy felmérés szerint Dániában él a legtöbb boldog ember, amelyben – állításuk szerint – nem kis szerepet játszik a dán és különösen a koppenhágai biciklis kultúra. Követendő példa lehet ez a legtöbb európai ország, s köztük Magyarország számára is. 

Azt gondolom, az életmódunkban az apró változások is jelentősek lehetnek. Kezdjük el ott, hogy időt fordítunk a munka mellett az egészségünkre, s rendszeresen eljárunk sportolni. A családunkkal, a gyermekeinkkel való együttes mozgás növeli a család összetartó erejét is. Sohasem késő elkezdeni, és nem lehet abbahagyni, ha egyszer megtapasztaltuk a mozgás örömét.

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés