Get Adobe Flash player
60 éves rendőr akcióban? Nyomtatás E-mail
2011. június 14. kedd, 09:46

Megszüntetné a kormány többek között a rendőrök, katonák és tűzoltók korkedvezményes nyugdíjazását.
A módosítások szerint minden 57 év alatti nyugdíjastól megvonnák a juttatást, így kívánják visszaterelni a munkába az érintetteket. Kiskőrösön az utóbbi öt évben 15 tűzoltó és 31 rendőr ment korkedvezménnyel nyugdíjba. Májusban a parlament előtt demonstráltak az állam „kiszolgálói”, köztük számos kiskőrösi is. A közvélemény igencsak megosztott az adott esetben 45 éves nyugdíjasok ügyében.

- Nem tartom valószínűnek, hogy közterületet kell majd kapirgálni, vagy útszélén árkolni az egykori rendőröknek, tűzoltóknak – mondja Paksi Dénes, a Kiskőrösi Tűzoltóság Parancsnoka.  – Azonban elhangzottak olyan tervezetek, hogy egyfajta közrenddel kapcsolatos munkát kapnának, a rendőrség felügyelete alá vagy annak kötelékébe helyeznék a nyugdíjból visszahozott egyenruhásokat. Én egyetlen munkahelyet sem tudnék felkínálni nekik. Aki ugyanis ily módon lett nyugdíjas, az mind egészségügyi okra hivatkozva, bizonyos munkaképesség csökkenéssel tehette meg. Állományba pedig csak 100 százalékosan egészséges embert vehetünk fel.

Aki annak idején bevállalta a szolgálatot, annak fényében tette, hogy a csekély fizetés mellett bizonyos kedvezményekben részesül. Most ezt a kormány ki akarja húzni a listáról. Pedig a mézesmadzag ez volt. Ki fog eljönni ezután tűzoltónak, ha csak a havi 100-120 ezer forintos fizetés marad, és a kedvezményeket megvonják? Nem olyan vonzó ez a pálya.

Hiszen nekünk ott kell helytállni, ahonnan mások menekülnek: életeket menteni, ha kell, a saját életünk veszélyeztetésével. A megoldás? Visszamenően nem szabad megvonni a jóhiszeműen megszerzett jogokat. Vagy legalább legyen kifutási idő, hogy mindenki átgondolhassa, mit akar tenni ezután. Az unióban átlagosan 50 évesen mennek a tűzoltók nyugdíjba. Ez teljesen reális. A törvényt csak az új belépőknél szabadna alkalmazni.


Mácsai Ferenc, egykori rendőr:
- Nem korkedvezménnyel váltam meg a rendőrségtől, hanem leszereltem. Ennek ellenére átérzem a helyzetüket. Az egyik problémát abban látom, hogy egy kalap alá veszik az irodai munkát végzőket az állandó stresszben, éjszakázásban, az utcán szolgálatot teljesítőkkel. Ez nem fair. Én munkakörhöz kötném a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét.

A gazdasági helyzet miatt megértem a kormány álláspontját, spórolni akarnak. De a kedvezményeket teljesen nem szüntetném meg. 50-55 éves korig mindenképpen rendszerben lehetne tartani a hivatásos állományt, kivéve persze, ha jelentős munkaképesség csökkenés miatt kell valakit nyugdíjazni.


Pásztor Lajos:
- A magam részéről nem értek egyet az eddigi törvénnyel. Társadalmi feszültséget keltett, hogy egyes munkakörben dolgozók 25 év szolgálat után nyugdíjba mehettek, míg mások 62-65 éves korukig húzzák az igát. Ha viszont azok szemével nézem, akik megszerzett jogként kapták a lehetőséget a korkedvezményes nyugdíjba vonuláshoz, megértem, hogy tiltakoznak az utólagos megszüntetés ellen.

Én eddig sem engedtem volna ekkora kedvezményt. Fizessék meg őket rendesen, hiszen nehéz pillanatokban kell helyt állniuk. De akkor a mentősöknek miért nem adatik meg hasonló lehetőség? Ők is stresszes helyzetekben dolgoznak, életet mentenek, szülést vezetnek le, kezeik között halnak meg emberek…

 

Hozzászólások  

 
#1 kavics 2011-06-15 11:33
A legnagyobb hiba ebben a törvényben, hogy egységesen mindenkire lenne érvényes. A BM kötelékébe tartozó bérszámfejtő is részesül a korkedvezményes nyugdíjba, pedig őt nem éri nagyobb terhelés a munkája során, mint egy versenyszféra bérszámfejtője. Aki a "fronton" van, az kapja meg ezt a kedvezményt továbbra is szerintem!
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés