Get Adobe Flash player
Ma is vonzó a katonai életpálya Nyomtatás E-mail
2011. június 02. csütörtök, 13:48

 

Harci eszközök lepték el a kiskőrösi városközponti sétáló utcát a közelmúltban. A honvédség tartott toborzót a Városi Napokon.


Mennyire vonzó a katonai életpálya ma hazánkban? Ennek jártunk utána.
- Sok fiatal keresi a kihívásokat és szeretnék próbára tenni magukat különleges élethelyzetekben. A Magyar Honvédség rendszerében megtanulhatnak csapatban dolgozni, és megismerik a bajtársiasság fogalmát – mondja Murár Zoltán őrnagy, a Bács-kiskun megyei Toborzóiroda tisztje.


Mit kínálnak a jelentkezőknek?
- A kezdő havi illetmény 106 ezertől 130 ezer forintig terjed, beosztástól függően. Ehhez jöhetnek még illetménypótlékok, étkezési ellátás, toborzópénz, ruházati illetmény, lakhatási támogatás, családalapítási támogatás, kedvezményes üdülés és egyéb juttatások.

Kik jelentkezhetnek?
- Elsősorban azokat a fiatalokat várjuk, akik már betöltötték a 18. életévüket, büntetlen előéletűek és kifogástalan egészségügyi, pszichológiai és fizikai állapotban vannak. Célunk nem a mennyiségi, hanem a minőségi toborzás.


Külszolgálatra vagy belföldre nagyobb az érdeklődés?
- A nemzetközi tapasztalatszerzés lehetősége sok fiatal számára vonzóvá teszi a katonai pályát, de fontos tudniuk, hogy csak azok vállalhatnak külszolgálatot, akik már a Magyar Honvédség hivatásos vagy szerződéses jogállású tagjai.
A misszióba jelentkező katonáknak szigorú alkalmassági vizsgálaton kell megfelelniük, felmérik a pályázó egészségügyi, pszichológiai és fizikai állapotát. Amennyiben itt megfelelt, a több hónapos felkészítés időszaka következik. Végül a legjobbak utazhatnak ki műveleti területre.

Hányan vannak külföldön?
- Jelenleg a 25.660 fős összlétszámból körülbelül ezer magyar katona teljesít békefenntartói vagy egyéb konfliktuskezelői feladatot egyebek mellett a Balkánon, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban, Irakban, Afganisztánban, a Sínai-félszigeten, valamint Cipruson. Ők beosztástól és helyszíntől függően 1900 és 3200 Euró között kapnak havonta.

Mennyire volt sikeres a kiskőrösi toborzó?
- Nagyon sok fiatal érdeklődött a katonai pálya iránt, akik remélhetőleg személyesen is fel fognak keresni minket a kecskeméti Lunkányi János út 1. sz. alatti irodánkban.

 

Hozzászólások  

 
#1 apilusz 2011-06-12 21:59
Mikor meg bekerülnek a seregbe a fiatalok,akkor meg rájönnek,hogy nem azt kapják amit ígérnek és sokan leszerelnek.
 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés