Kőrösi vélemények a szülőtartásról Nyomtatás E-mail
2011. május 26. csütörtök, 12:08

Az új Alkotmányt Húsvét napján írta alá Schmitt Pál köztársasági elnök. Az alaptörvény sok ponton vitát gerjesztett: többek között egy új elem, a szülőtartás kötelezettsége is ilyen.


S bár elviekben a legtöbben támogatják az Alkotmányba való beillesztését, sokakban mégis kérdések vannak emiatt. Vajon Kiskőrösön hogyan látják ezt a megkérdezettek?


Judákné Kothencz Erika, a Kistérségi Szociális Otthon vezetője:
- Nagyon sokan tévesen hiszik azt, ha valaki a szülejét bentlakásos intézménybe adja, az menekülni akar a szülőtartás alól. Pedig azt látom, csak az utolsó esetben fordulnak ehhez a megoldáshoz a gyerekek.

Mindaddig, míg otthonában valaki gondozható, addig szívvel-lélekkel megteszik ezt a hozzátartozók. Az utóbbi években szinte csak olyan idős embert hoztak be hozzánk, akinek a gondozása állandó felügyeletet igényelt, és a gyermekek dolgoztak. Szó sincs arról, hogy „lepasszolják” a magatehetetlen idős embert.

Azt is tudni kell, hogy az idősek nyugdíja általában nem fedezi a gondozási költséget, de a hozzátartozók zokszó nélkül kiegészítik ezt a saját jövedelmükből, ami nem kis anyagi áldozat. Hetente jönnek látogatóba, és szomorúan veszik tudomásul, ha már nem ismeri fel őket az édesanya, vagy az édesapa.


Sándor Károlyné, Irénke, nyugdíjas:
- Négy évig gondoztam édesanyámat. Volt, amikor 300 kilométerre lakott tőlem, és akkor sem hagytam magára. De ez természetes volt a számomra. Azt, hogy most törvénybe is iktatták, jó dolognak tartom. Egyébként a személyes példa a családban a legfontosabb.

Ha valaki úgy neveli a gyerekét, hogy ilyen példát mutat, az vélhetően maga is megkapja majd az őt illető gondoskodást. Én remélem, és bízom a fiamban. A szülőkről való gondoskodás szinte ösztönszerű, ezt láttam a nagyszüleimnél is, a szüleimnél is. A kölcsönösség mindenkinek jár, akár felmenő, akár lemenő ágban.


Péczka Bálint:
- Különösebben nem ástam bele magam a témába, de úgy gondolom, azzal hogy a szülő eltartását kötelezővé teszi egy törvény, többnyire az állami felelősségvállalást akarják a családok vagy az egyén nyakába sózni. Ez szerintem egy szociális kibújó a kormány részéről. Nem tudok részleteket, de hiányolom a szankciókat: mi van, ha valaki nem vállalja a szülő eltartását, mert az valójában nem is nevelte őt?

No, és ha nem tudják megoldani a szülő gondozását, mert mindnyájan dolgoznak? Vagy alacsony a jövedelmük, tele vannak hitelekkel? Maga az, hogy az alkotmány előírja a szülőtartás kötelezettségét, még egyáltalán nem oldja meg a problémát. Akit úgy neveltek, az úgy is természetesnek veszi, hogy segít a szüleinek. Aki pedig eddig is elhanyagolta a felmenőit, azt ez a törvény nem fogja meghatni. A szeretetet nem lehet törvény által kikényszeríteni, a szülőről való gondoskodás pedig ezen alapszik.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés