Kiskőrös sikerei a városfejlesztésben Nyomtatás E-mail
2010. augusztus 31. kedd, 09:59

A város első embere úgy értékeli, hogy városfejlesztés szempontjából kifejezetten tartalmasnak tekinthető a mögöttünk hagyott ciklus. Jól mutatja ezt, hogy a négy év alatt 100 millió forint önerőt használt fel az önkormányzat a megvalósult pályázatoknál.

- Bár a PPP konstrukcióban megvalósuló projektekről, vagyis a tanuszodáról és a tornateremről a döntést még az előző képviselőtestület hozta meg, a tényleges kivitelezés már a mi hivatali időnk alatt történt – kezdi a felsorolást az áthúzódó fejlesztésekkel a polgármester, és nem mulasztja el respektálni elődje, Barkóczi Ferenc érdemeit sem, aki műszaki ellenőrként kísérte végig a beruházást.

Ahogy Domonyi László fogalmaz: az ő odafigyelése és precizitása kellett ahhoz, hogy ilyen kiváló minőségű épületeket kapjon a város. Az pedig már a jövőbe fektetett felbecsülhetetlen nyereség, hogy az 500 fős iskolában nem a padok között, vagy a tornaszobában tartják a jövőben a testnevelést, a tanuszoda révén pedig az egész kistérségben tanrendbe építve tanulnak meg úszni az alsó tagozatos gyerekek. És ezzel még korántsem értünk az oktatás minőségét emelő fejlesztések végére.

Egy másik régi álom valósul meg a Petőfi Sándor Általános Iskola felújításával és bővítésével.
- Ez a fejlesztés már a jelenlegi testület pályázata alapján vált valóra. A műszaki átadás augusztus 31-én lesz, az iskolakezdést pedig szeptember 6-ára hirdettük meg, hogy a gyerekeket minden szempontból ideális körülmények fogadják. Azt még nem tudjuk pontosan, hogy az üzemeltetési költségeket illetően pontosan mivel jár majd a bővítés, de abban bízunk, hogy a teljes ablakcsere és szigetelés némileg kompenzálja majd a méretekből adódó költségnövekedést.

A látványos nagy beruházások mellett számos kisebb-nagyobb projekt is elkészült ez idő alatt, amelyek ugyancsak jelentős változást hoztak a környék lakóinak mindennapjaiba. Idézzünk fel ezek közül néhányat!
- Megtörtént a Tomori és Rákóczi utcai járda teljes kiépítése, és a Jókai utca második felének az aszfaltozása. Egy nagyon forgalmas városrész gyűjtőjárdájáról lévén szó ezek minősége alapvető a gyalogos közlekedés szempontjából.

Átadáshoz közeledik a Budai Nagy Antal utca járdája. Eddig a Határ utcai új negyedből a gyerekek csak a Szabadkai utca úttestén sétálva tudták megközelíteni a városközpontot. Ezt a veszélyhelyzetet sikerült most feloldani.

Jelentős előrelépést tettünk a polgármesteri hivatal akadálymentesítése terén is: liftet építettünk a hátsó udvarból, és felújítottuk a fölszinti vizes blokkot.

Beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket a kamerarendszer?
- Első körben kistérségi pályázatból sikerült egy hét kamerából álló rendszert kialakítani. Vállalkozói felajánlásból még abban az évben további több tíz kamera elhelyezése teljesült.

Ennek a kamerarendszernek a segítségével lepleztek már le bolti besurranó tolvajt, és több közlekedési balesetnél is sikerült a felelősség megállapításában segíteni.

Nem ez az egyetlen beruházás, amely a helyi cégek, vállalkozások segítségével valósult meg.
- A Kőrösvíz Kft. és az önkormányzat összefogásával és finanszírozásában megtörtént a fürdő szabadtéri nagymedencéjének teljes felújítása, új beléptető rendszer és pénztár épült, továbbá parkolók a tanuszoda előtt.

A vállalkozásoktól pedig egy nagyon szép gyermekmedencét kapott a város. Ezúton is köszönetet mondok azoknak a vállalkozásoknak és magánembereknek, akik odafigyelnek, és lehetőségükhöz, erejükhöz mérten segítenek.

Mennyit sikerült javítani az utak állapotán?
- Bár a kalocsai vasúti járat megszüntetése fájdalmasan érintett bennünket, ennek köszönhetjük, hogy teljes felújítást kapott a Kiskőröst Kalocsával összekötő közút. Ráadásul a fejlesztés nem ért véget a városnév táblánál, hanem kiterjedt a belterületi szakaszokra is.

Így kapott új aszfaltozást a korábban nagyon rossz minőségű József Attila út. Komoly eredménynek tartom azt is, hogy egy nyolc kilométeres útszakaszt fel tudtunk újítani ugyanennek az útnak az Izsáki oldalán, a Kaskantyúi elágazástól Páhi településig.

(Következő lapszámunkban a megvalósulás előtt álló, megnyert projektekről és a következő négy év városfejlesztési elképzeléseiről faggatjuk a polgármestert.)

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés