Get Adobe Flash player
Diákmunka - de hol? Nyomtatás E-mail
2010. június 18. péntek, 10:06

Egyre kevesebb a diákmunka, pedig igény az lenne rá - nyilatkozták a 16. életévüket betöltött szakközépiskolások. A diákmunka egyébként nem ismeretlen körükben, és ezt a fajta nyári elfoglaltságot nem a gazdasági válság termelte ki. Évtizedek óta a főként mezőgazdaságból élő családok legfiatalabb tagjai horolót, vagy szüretelő vödröt ragadnak kezükbe, hogy segítségükkel könnyebben menjen a termelés és a betakarítás. No, és a zsebpénz révén is előnyös a családoknak, ha a gyerekek egy kicsit leemelik a szülők válláról a terhet. Most azonban többnyire csak a panaszokat hallgatom. Megváltoztak a szabályok, és nincs hova menni dolgozni - mondják. Valóban? Ennek jártunk utána.

 

 

Ki dolgozhat diákként?

A Bács-Kiskun Megyei Munkaügyi Központ Kiskőrösi Kirendeltségén elmondták, 16 éven aluli diák csak szülői engedéllyel vállalhat munkát kizárólag a nyári szünetben.

KI VÁLASZOL???

 

Csak nappali tagozatos tanuló dolgozhat diákmunkán, valamint 18 éven aluliak nem dolgozhatnak éjszakai műszakban (22:00-06:00), vasárnap és 8 óránál többet. A 16 éven aluli fiatal munkavállaló munkaviszony-létesítéséhez törvényes képviselőjének hozzájárulása is szükséges. Ezek az alapvető szabályok.

Milyen munkára fogható be diák?

A fiatal munkavállalók egészségének megőrzését - több nemzetközi egyezmény alapján - a magyar jog is pártolja. A Munka törvénykönyve előírja, hogy fiatal munkavállalót nem szabad olyan munkára alkalmazni, amely testi alkatára, fejlettségére tekintettel rá hátrányos következményekkel járhat. A fiatal munkavállaló munkaideje legfeljebb napi 8, heti 40 óra lehet, továbbá: ha a fiatal munkavállaló napi munkaideje a 4,5 órát meghaladja, legalább 30 perc munkaközi szünetet kell biztosítani neki. Az e csoportba tartozók éjszakai munkára, rendkívüli munkavégzésre, valamint ügyeletre, készenlétre nem vehetők igénybe, veszélyes - például rákkeltő - munkakörökben pedig nem alkalmazhatók. A különféle rendeletek kitérnek arra is, hogy a fiatalkorú mekkora súlyt szállíthat kézben. A fiatal munkavállalót - az alkalmazás előtt - meg kell vizsgálnia orvosnak, hogy megállapítsa: alkalmas-e az adott munkára.

Milyen jogviszonynak számít a diákmunka?

Két féle lehetőség van: megbízási szerződéssel való foglalkoztatás, vagy alkalmi munkavállalói jogviszonyban. A megbízási jogviszonynál az egy hónapra kifizetett bér nem haladhatja meg a minimálbér 30 százalékát. A megbízott nem lesz a tb által biztosítva, így a munkaadó 11 százalék egészségügyi hozzájárulást, valamint ha gazdasági társaság, akkor 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást fizet. A munkavállalótól pedig le kell vonni a személyi jövedelemadót. Ha a munkabér meghaladja a minimálbér 30 százalékát, akkor a rendes munkaviszony közterheit kell alkalmazni. Az alkalmi munkavállalói könyv megszüntetésével a bélyegragasztás is megszűnt. Itt a bejelentési kötelezettség a munka megkezdése napján reggel kötelező, a terhekről a munkaadó gondoskodik. Az így foglalkoztatott csak baleseti ellátásra és táppénzre jogosult. Ha nem keres többet a havi minimálbérnél, akkor nem fizet szja-t és bevallást sem kell készítenie.

Milyen munkát tudnak diákoknak kínálni?

- Sajnos szinte semmilyet. Még a felnőtt lakosságnak is nehéz elhelyezkedni, nemhogy a gyerekeknek. Aki több éve jár napszámba meggyet, szilvát vagy barackot szedni, azoknak megvan a saját bejáratott helyük. Tavaly is kevés munkaadó jelentkezett nálunk, pedig igény az lenne rá. Már sokan érdeklődtek alkalmi nyári munka iránt, szülők és gyerekek.

Váczi Vivien szülei vállalkozásában segít be a nyári szünetben.

- Évek óta részt vállalok a munkában, és a zsebpénz sem mellékes. Ruhákra, bulizásra költöm. A diákmunka arra is jó, hogy hozzászokjunk a feladatok felelősségteljes elvégzéséhez, hiszen a nagybetűs élet itt van a nyakunkon!

Lázás Tibor szintén a családi vállalkozásban találta meg a diákmunka lehetőségét.

- - Apukám autószerelő, ott mindig jól jön egy pár ügyes kéz. Máshova nem szoktam nyári munkára jelentkezni. Megérdemelt nyári pihenésem töltöm szünidőben. Az apu mellett végzett munkáért pedig csupán jelképes zsebpénzt kapok.

Szalai Zsolt jövőre végzős borász tanuló lesz, ő már két éve dolgozgat nyáron is.

- Egy vadkerti borászatban kaptam tavaly munkát. Mivel a szakmám is ez lesz, jól jön a gyakorlati tudás. A pincemunka mindig is érdekelt, szívesen dolgozom jó társaságban. Tisztességesen megfizettek tavaly is, remélem, most sem csalódom. Új ruhákat fogok venni a keresetemből.

 

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés