Get Adobe Flash player
Még keresik a befektetőt a laktanya hasznosítására Nyomtatás E-mail
Írta: sajtoteam   
2013. március 26. kedd, 06:56

Lengyel Tibor a 4. számú választókerület képviselője két lakossági fórumot is tart. A belterületi lakókat február 18-án várta a Batthyány utcai óvodában. A kerületben érdeklődtek az oktatás és a közigazgatás területén történt átszervezésekről. 

Miért jó a városnak, hogy egyházi kézbe kerültek intézmények? Illetve, miért kellett a régi járási rendszert visszaállítani?

Mint azt Domonyi László polgármester hangsúlyozta, a város jelentős összeget spórol meg azzal, hogy az evangélikus egyház működteti a Harangvirág óvodát, illetve a Petőfi általános iskolát és a gimnáziumot. Mint mondta, éves szinten csak a gimnázium fenntartása több mint 60 millió forintunkba került. A normatív támogatás minden évben egyre csökkent, a települési büdzséből több százezer forintot kellett gyerekenként a fejkvóta mellé rendelni ahhoz, hogy működni tudjon az intézmény. Sok-sok évben keresztül a város erőn felül vállalta a gimnázium működtetését annak érdekében, hogy a diákoknak ne kelljen más városba utazniuk. A gyereklétszám csökkenése miatt félő volt, hogy az állami irányítás a gazdasági szempontokat tekintve, pár év múlva bezárná a középiskolát. Az evangélikus egyházzal kötött szerződés megvédi intézményt a megszüntetéstől, arról már nem is beszélve, hogy az oktató-nevelő munkát is magas színvonalon végzik az egyház berkeiben. A járásokkal kapcsolatban a polgármester elmondta, az állam végzi majd ezentúl a térség életének koordinálását, a települési önkormányzatok a saját fenntartásukra, működtetésükre, fejlesztésükre tudnak így koncentrálni. Érdekelte a lakókat az erdőtelki úton kiépülő kerékpárút is. Mint azt a polgármester elmondta, Erdőtelek felé, az út bal oldalán lesz a kerékpárút. A Komáromi - Vadvirág utcák között szeretnének járdát is kialakítani. A szennyvízrendszer kiépítése után pedig az Erdőtelki út új aszfaltréteget kap. Erre a városi költségvetésből rendeltek mintegy 36 millió forintot, mert a pályázat csak a részleges helyrehozásra ad lehetőséget.

Kérdésként hangzott el, hogy mi lesz a laktanya sorsa, miért üres a Szarvas Inkubátorház és az Ipari Park?

A laktanyát régóta szeretné hasznosítani a város, a jelenlegi álláspont szerint, ingyen megkaphatnánk ugyan, de a környezetvédelmi mentesítést, az esetlegesen a földben lévő lőszerek, veszélyes anyagok eltávolítását a városnak kellene elvégeztetni, ami szerény becslések szerint is közel félmilliárdos költséget jelent - mondta a polgármester. Az Ipari Park és az Inkubátorház magánberuházás, az önkormányzatot nem érinti.

Panaszolták a lakók, hogy a fürdőben zárásig fizetik ki a belépőjegyet, ám ha  kihasználják a kifizetett fürdési lehetőséget, nem marad idejük a szárítkozásra, öltözésre, mert az ott dolgozóknak is pont a záráskor jár le a munkaidejük.

Domonyi László elmondta, hogy továbbítják a kérést, miszerint, vagy ne számolják fel zárásig a fürdőjegyet, vagy további fél órát lehessen eltölteni az öltözőben.

Lovasi Attila kapitányhoz intézték azt a kérdést, hogy miért van sok idegen rendőr a városban?

Nehezményezték azt is, hogy a kerékpárosok sem fogyaszthatnak alkoholt. A kerékpárral közlekedők kérték, hogy az egyirányú utcák elején helyezzenek el olyan táblákat, amelyek lehetővé teszik a kétkerekűvel való behajtást. A kapitány elmondta, a  járőrszolgálatot igyekeznek kiskőrösi rendőrökkel megoldani, de a razziák során a készenléti rendőrök is igazoltatnak, akik halasiak. A kerékpárosokkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ők is a közlekedés résztvevői. A törvény szigorítása azért volt indokolt, mert sok baleset történt az elmúlt években az ittas kerékpárosok miatt. Az egyirányú utcákat megvizsgálják, és ahol lehet, a szakhatóság felé kezdeményezik a behajtást engedélyező közúti táblát. A Komáromi utcába járda kellene, mert különösen nyári szezonban rengeteg a sétáló turista és a strandolók parkoló autóikkal végigállnak az út mindkét oldalán.  

Panaszolták a szomszédok,hogy a régi hitelesítő állomáson gyakorló akrobatikus kerékpározók nagyon zajosak.

A polgármester elmondta, hogy a kerékpárosok nagy valószínűséggel visszakerülnek majd a szabadidő parkba, a járdát pedig tervbe veszik, de sajnos jelen pillanatban nincs rá pályázati lehetőség.

Boda Zsuzsa

 


A cikkekhez és galériákhoz a hozzászólás csak regisztráció után lehetséges.

 

 
Hirdetés